4meiOverlay

Digitale tentoonstelling over genocide op Sinti en Roma uitgebreid met verhalen uit Centraal en Oost-Europa


2 augustus 2018

De digitale tentoonstelling op Tweedewereldoorlog.nl over de genocide op Sinti en Roma tijdens de Tweede Wereldoorlog is uitgebreid met bijzondere verhalen uit Hongarije, Kroatië en Roemenië.

De tentoonstelling De vergeten genocide vertelt het verhaal van vervolgde Sinti- en Romakinderen aan de hand van uniek bronmateriaal. Samen schetsen deze uiteenlopende verhalen een beeld van de gebeurtenissen uit die periode. Over de genocide op Sinti en Roma tijdens het naziregime is weinig bekend. Tot ver na de oorlog - ook binnen de Sinti- en Romagemeenschap zelf - is de vervolging onbesproken gebleven. Honderdduizenden Sinti en Roma kwamen om, waarvan meer dan de helft jonger was dan 14 jaar. De digitale tentoonstelling geeft een indruk van deze zwarte bladzijde uit de Europese geschiedenis aan de hand van verhalen van kinderen uit verschillende Europese landen.

Vergeten verhalen
De drie nieuwe bijdragen vertellen het verhaal van de Hongaar Józef Forgács, de Roemeense Maria Stancu-Costea en de Kroaat Stjepan Mavrović. Józef Forgács wist het concentratiekamp, waarin hij als negenjarige belandde, te overleven en keerde lopend terug naar zijn geboortestad Zalaegerszeg. Nooit is hij te weten gekomen in welk kampcomplex hij precies verbleef. Maria Stancu-Costea overleefde de deportatie naar Transistrië dankzij hulp van haar tantes. Tot aan haar dood is zij er niet in geslaagd om officiële erkenning voor haar deportatie te krijgen. Stjepan Mavrović overleefde de oorlog niet. Vermoedelijk is hij net als de andere 5608 Kroatische Romakinderen vermoord en begraven in een van de vele massagraven.

Samenwerking
De digitale tentoonstelling bestaat sinds 2012 en is beschikbaar in het Nederlands, Duits, Pools. Tsjechisch, Hongaars, Kroatische en Roemeens. Samen met instellingen en onderzoekers uit de diverse landen is deze meertalige tentoonstelling ontwikkeld. De vergeten genocide is een product van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, gesteund door de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), Stiftung "Erinnerung, Verantwortung und Zukunft" (EVZ) en de Anne Frank Stichting.