4meiOverlay

Vrijheidsmaaltijden gaan het land in


3 mei 2018

In 2018 zijn er - naast de Vrijheidsmaaltijden in Amsterdam en omgeving - vijf Vrijheidsmaaltijden in het land. In Heerenveen, Makkum, Leeuwarden, Middelburg en Eerde gaan gezelschappen aan tafel om te genieten van een heerlijk diner en tegelijkertijd te praten over vrijheid. Wat betekent vrijheid voor jou, hoe geef je het door?

Met elkaar - oude en nieuwe Nederlanders, jong en oud - aan tafel gaan verbindt, dat zie je ook terugkomen in de maaltijden in Friesland, Zeeland en in Noord-Brabant. Op de ene plek een intieme maaltijd met dertig personen waarbij gekookt wordt door de mensen van de moskee waar de maaltijd plaatsvindt, tot een megafestijn in Leeuwarden met enkele honderden gasten.  

Het concept Vrijheidsmaaltijd is ontwikkeld in Amsterdam. Sinds 2012 vinden er vele maaltijden in deze stad en directe omgeving plaats - dit jaar zo rond de honderd. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil van de Vrijheidsmaaltijd graag een nieuwe, landelijke traditie maken. Op de avond van 5 mei met elkaar aan tafel om de vrijheid te vieren. Het voornemen is om in 2019 al in minstens honderd Nederlandse gemeenten een Vrijheidsmaaltijd te organiseren; in 2020 zouden er in elke stad of ieder dorp minstens drie Vrijheidsmaaltijden moeten zijn.