4meiOverlay

13 april 2018

Kinderen uit groep 7, 8 van het Funderend Onderwijs en de eerste klassen van het VSBO op Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius ontvingen deze week het Caribisch Denkboek.

Het eerste exemplaar werd op 12 april op de Marinebasis Parera van Curaçao aangeboden aan de Gouverneur van Curaçao mevrouw Lucille George-Wout, de minister-president de heer Eugene Rhuggenaath en de minister van Onderwijs mevrouw Marilyn Alcalá-Wallé. Dit gebeurde in aanwezigheid van leerlingen van de Prins Bernhardschool, het Vigdis Jonckheer Mensing College en de Dr. Albert Schweitzer School.

Speciale editie 
Voor leerlingen in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden is dit jaar voor het eerst een speciale editie van het 4 en 5 mei Denkboek ontwikkeld. Het Caribisch Denkboek is een educatieve uitgave van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Voor veel kinderen is het Caribisch Denkboek de eerste kennismaking met de onderwerpen Tweede Wereldoorlog, herdenken, vieren, en leven in (on)vrijheid. 

Papiaments
In het Caribisch Denkboek staan o.a. verhalen over de Tweede Wereldoorlog, verzet, vervolging, George Maduro en Boy Ecury. Ook verschijnen er verschillende filmpjes met getuigenverhalen die te zien zijn op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Stichting Cultuur Kameleon. Het Caribisch Denkboek is beschikbaar in drie talen: Papiaments, Engels en Nederlands.

Film
Het Caribisch Denkboek is tot stand gekomen dankzij de inspanningen van vele personen en organisaties op Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten. Waaronder Stichting Cultuur Kameleon, het Nationaal Archeologisch en Antropologisch Museum, de archieven van Curaçao en Aruba en de Mongui Maduro Library. Ook informatie uit de tentoonstelling Guera na Kòrsou en gefilmde ooggetuigen zijn gebruikt. Stichting Cultuur Kameleon heeft een brugfunctie vervuld tussen de eilanden en het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Vrijheid
Kilian Wawoe, bestuurslid van het comité: “Het Nationaal Comité vindt het belangrijk dat alle kinderen in het koninkrijk na leren denken over wat er in de Tweede Wereldoorlog in het Caribisch gebied is gebeurd, over vrijheid en onvrijheid. Steeds minder mensen kennen deze verhalen. Ik hoop dat het Caribisch Denkboekhier verandering in brengt”.