4meiOverlay

Mbo studenten ontvangen 4FREE magazine


6 april 2018

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei brengt vandaag een nieuwe editie van het magazine 4FREE uit. Het magazine is gemaakt door en voor mbo-studenten en behandelt thema’s op het gebied van burgerschap, herdenken en vieren.

4FFREE is gemaakt in samenwerking met ProDemos en de Anne Frank Stichting en daagt uit om na te denken over maatschappelijke thema’s als vrijheid, in- en uitsluiting, verantwoordelijkheid, herdenken en vieren. 4FREEis vanaf 1 april beschikbaar en wordt verspreid op alle mbo-scholen in Nederland in een oplage van 75.000 exemplaren. Naast het magazine is ook een de digitale leeromgeving en docentenhandleiding beschikbaar.

Mbo 
De redactie werd begeleid door Eva Vesseur, eigenaar van het Educatiebureau: “Voor het primair onderwijs wordt er relatief veel educatief materiaal ontwikkeld over onderwerpen als de Tweede Wereldoorlog, vrijheid, in- en uitsluiting, maar voor het mbo was er nog een leemte. Het publieke debat wordt vaak overheerst door hoger opgeleiden, terwijl mbo’ers met 482.000 studenten - juist zo’n grote groep vormen in Nederland. Wij willen hen door middel van 4FREE een stem geven en hen aansporen om in gesprek te gaan over belangrijke maatschappelijke thema’s.”

Wat betekent vrijheid voor jou?
De redactie, afkomstig van het Mondriaan College in Den Haag, wil medestudenten uitdagen na te denken over belangrijke maatschappelijke thema’s. Voor 4FREE hebben ze zangeres Maan en Ambassadeurs van de Vrijheid, Ronnie Flex en MY BABY geïnterviewd. Met behulp van het spel ‘op het eerste gezicht’ ervaart de redactie hoe vooroordelen tot stand komen en op welke manier dit bespreekbaar kan worden gemaakt. In een bijzonder interview vertelt Marie Verbaeken-Blommaart aan redacteur Elijah Alvares over haar verzetsverleden tijdens de Tweede Wereldoorlog en deelt redacteur Jasmine Coviello in haar eigen column waarom zij op 5 mei de vrijheid viert.