4meiOverlay

17 maart 2018

Gytha te Nijenhuis (17) uit Surhuisterveen draagt op 4 mei haar gedicht voor tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Het gedicht van de scholier van het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden kwam als winnaar uit de bus tijdens de finale van Dichter bij 4 mei die vandaag in de Kanselarij te Leeuwarden plaatsvond. Ook de winnaar van de 5 mei-kinderlezing werd zojuist bekendgemaakt. Naomi Maneka (10) uit Leeuwarden zal op 5 mei tijdens de live-uitzending van de Nationale Viering Bevrijding haar lezing over vrijheid voordragen. Dichter bij 4 mei

Dichter bij 4 mei is de jaarlijkse dichtwedstrijd voor jongeren tussen de 14 en 19 jaar, georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met het Poëziepaleis. Het comité organiseert de wedstrijd elk jaar in de provincie waar op 5 mei de Nationale Viering Bevrijding begint. Dit jaar is dat de provincie Fryslân. Tien gedichten werden uitgekozen voor de finale. 

5 mei-kinderlezing

De 5 mei-kinderlezing laat de visie van een kind op het thema vrijheid zien. Naomi Maneka spreekt dit jaar de kinderlezing uit tijdens de live-uitzending van de Nationale Viering Bevrijding van de NOS waarin ook filosoof Stine Jensen de 5 mei-lezing houdt. Naomi vertelt in haar lezing over haar familiegeschiedenis en haar hoop voor de toekomst. “Ik ben een strijder, een strijder tegen oneerlijkheid. Een strijder voor hoop, vrede en een toekomst voor de wereld.” 

Drie winnaars

Naast Gytha te Nijenhuis heeft de dichtwedstrijd Dichter bij 4 mei nog drie andere winnaars: Maaike Ouderkerken (15), Daan van Bruggen (18) en Ilja Boersma (14) dragen hun gedichten voor tijdens de herdenkingen in Nationaal Monument Kamp Amersfoort (19 april), Nationaal Monument Kamp Vught (4 mei) en Herinneringscentrum Kamp Westerbork (4 mei). De overige finalisten kunnen worden uitgenodigd om bij lokale herdenkingen hun gedicht voor te dragen. Ook wordt een aantal gedichten van de finalisten opgenomen in de dichtbundel Doe Maar Dicht Maar 2018van het Poëziepaleis.

Het gedicht van Gytha te Nijenhuis: 

Het liefst willen we vergeten
Deze stoffige doos op zolder laten staan
Dit litteken verbergen met kleding
Maar je kan het niet loslaten 

Leegte, stilte
Maar toch luid
Veel woorden
Maar niet te omschrijven 

Voor sommigen gegraveerd in geheugens
Bij anderen geleerd met het verstand
De gebeurtenissen van lange tijd geleden
Ze blijven voortbestaan in ons