4meiOverlay

21 november 2017

Op zaterdag 11 november kwamen 200 organisatoren van lokale herdenkingen en vieringen bijeen in Amersfoort. Zij kregen een zeer gevarieerd programma voorgeschoteld, waarbij ze zelf ook aan de slag gingen.

30 jaar Nationaal Comité 4 en 5 mei

Het ochtendprogramma werd geopend door Nationaal Comité-voorzitter Gerdi Verbeet. Zij stond stil bij het 30-jarig bestaan van het Nationaal Comité 4 en 5 mei (lees haar toespraak hier, pdf). Zij kreeg het eerste exemplaar van het boek ‘De stilte en de storm, 4 en 5 mei sinds 1945’ uitgereikt uit handen van de auteur dr. Ilse Raaijmakers. Aansluitend ontvingen alle bezoekers een exemplaar van het boek en konden de aanwezigen zelf meedoen aan een quiz over 30 jaar Nationaal Comité.

Jaarthema 2018: verzet

Frank van Vree (directeur van het NIOD) las zijn Jaarthematekst ‘Verzet als voorbeeld’ voor en beantwoordde vragen uit de zaal. Gerda Brethouwer en Gert-Jan Jacobs lichtten het Jaar van Verzet van het Platform WO2 toe. Daarna volgde een presentatie van de eerste resultaten van het onderzoek naar lokaal herdenken door Jorien Holsappel en Bob Erinkveld van Arq. Ook de nieuwe apps van Onderzoek uitgelicht en Oorlogsmonumenten werden gepresenteerd.

Middagprogramma

Tijdens het middagprogramma gaven verschillende partners van het Nationaal Comité een workshop of presentatie:

Journalist Jeroen Overbeek trad op als dagvoorzitter.