4meiOverlay

Verslag Nascholingdag oorlog en dekolonisatie Nederlands-Indië / Indonesië, 1942-1949


8 november 2017

Op uitnodiging van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en partners hebben meer dan honderd docenten(-opleiders) geschiedenis, onderzoekers en medewerkers van oorlogsgerelateerde organisaties hun kennis over de Tweede Wereldoorlog in én de dekolonisatie van Nederlands-Indië/ Indonesië aangescherpt. Tijdens de Nascholingsdag op landgoed Bronbeek in Arnhem op 3 november werden de deelnemers bijgepraat over de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek naar de dekolonisatie van Indonesië en de toepassing daarvan in het Nederlandse onderwijs.

Na het welkomstwoord van Gerdi Verbeet (lees de toespraak hier, pdf) volgde onder meer een lezing over de relevantie van onderwijs over kolonialisme door prof. dr. Remco Raben (Universiteit Utrecht en Universiteit van Amsterdam) en een presentatie door prof. dr. Henk Schulte Nordholt (KITLV/Universiteit Leiden) over de wijze waarop nu in Indonesië wordt aangekeken tegen kolonialisme en dekolonisatie.

Tijdens de middagsessies werd, onder leiding van diverse hoogleraren en lectoren uit Groot-Brittannië, Duitsland, Franrijk en België, ingegaan op het onderwijs over dekolonisatie in de ons omringende landen. Tevens werden werksessies verzorgd door docenten en onderwijsdeskundigen uit Nederland. Sneldichter Sander Koolwijk sloot de bijeenkomst af met een gedicht dat hij die dag schreef (lees het gedicht hier, pdf).

Journalist en presentator Rocky Tuhuteru trad op als dagvoorzitter.

De Nascholingsdag werd georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum, Museum Bronbeek, de SLO, de Vereniging voor docenten geschiedenis en staatsinrichting, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en de Hogeschool van Amsterdam.