4meiOverlay

5 mei-concert feestelijke afsluiting van de Nationale Viering Bevrijding


5 mei 2017

Met optredens van het Metropole Orkest, Remy van Kesteren, Roel van Velzen, Joy Wielkens, ZO! Gospel choir, de cast van de musical Soldaat van Oranje en dansers van Het Nationale Ballet was het 5 mei-concert de feestelijke afsluiting van de Nationale Viering Bevrijding 2017. In aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin betraden veteranen het podium tijdens de finale van het concert. Deze jonge en oude veteranen waren afkomstig uit de landen die in 1944-1945 betrokken waren bij de bevrijding van Nederland: België, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Noorwegen, Polen en de Verenigde Staten. Nederland werd vertegenwoordigd door de Prinses Irene Brigade die een belangrijke rol speelde bij de bevrijding van ons land.

Start viering in Noord-Holland

De Nationale Viering begon dit jaar op het provinciehuis van Noord-Holland waar Nasrdin Dchar de 5 mei-lezing hield. De lezing met als titel ‘Wat heb ik te vieren?’ werd live uitgezonden door de NOS. Aansluitend ontstak premier Rutte het bevrijdingsvuur op Bevrijdingspop Haarlem. In aanwezigheid van veel jongeren bezocht hij het festivalterrein waar hij samen met de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet sprak over vrijheid, de rechtsstaat en verantwoordelijkheid. 

Bevrijdingsfestivals

De Ambassadeurs van de Vrijheid De Staat en De Jeugd van Tegenwoordig vlogen samen met Vriend van de Vrijheid Frank van der Lende vanaf Gilze-Rijen met helikopters van het Defensie Helikopter Commando naar de diverse Bevrijdingsfestivals. Ook de oma van Frank van der Lende maakte een vlucht mee. Op 5 mei vieren we in Nederland het feit dat we in 1945 zijn bevrijd en sindsdien in een open, vrije democratische rechtsstaat leven. Om 16.55 uur werd op alle Bevrijdingsfestivals stilgestaan bij de vrijheid.

Video: Rosalin van der Wal