4meiOverlay

‘4 mei geeft hoop om voort te gaan op de weg van vrede’


Nationale Herdenking waardig verlopen

4 mei 2017

De Nationale Herdenking in De Nieuwe Kerk en op de Dam in Amsterdam is vanavond waardig verlopen. Bij de herdenking waren vele duizenden mensen aanwezig. Ook in alle andere Nederlandse gemeenten vonden herdenkingen plaats ter nagedachtenis aan de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en diegenen die zijn omgekomen tijdens oorlogssituaties en vredesoperaties nadien.

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima legden namens de gehele Nederlandse bevolking de eerste krans bij het Nationaal Monument op de Dam. Na de twee minuten stilte werden vijf kransen gelegd voor de omgekomen verzetsmensen,  de vervolgden, de burgerslachtoffers, de omgekomen burgers in Azië en voor de omgekomen militairen en het koopvaardijpersoneel, gevolgd door de kranslegging door de Nederlandse autoriteiten.

Daarvoor droeg scholier Güner Tuzgöl uit Heemstede zijn gedicht voor en hield burgemeester Eberhard van der Laan een toespraak waarin hij benadrukte dat we “juist op 4 mei onze zegeningen moeten tellen en daaruit de hoop en het zelfvertrouwen putten om voort te gaan op de weg van vrede.”

Nieuwe Kerk
Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam werden tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk getuigenissen afgelegd door Harry Koopman, Roël Boezen, Khadija Arib en Djuna Kramer. Daarin gaven zij aan waarom het voor hen persoonlijk belangrijk is om te blijven herdenken. Schrijfster Annejet van der Zijl sprak hier de 4 mei-voordracht uit.

De herdenking werd omlijst door muziek van een ensemble van het Metropole Orkest. Het orkest dat door de toenmalige Nederlandse regering in ballingschap werd opgericht om ‘vreugde en verbinding’ te brengen in het naoorlogse Nederland. Het Metropole Orkest speelt morgen ook tijdens het 5 mei-concert op de Amstel.