4meiOverlay

Persuitnodiging Nationale Herdenking en Viering Bevrijding, 4 en 5 mei


18 april 2017

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Op 5 mei vieren we dat het Koninkrijk der Nederlanden in 1945 is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven.

Vertegenwoordigers van de pers kunnen zich vanaf vandaag hier aanmelden voor de verschillende programmaonderdelen op 4 en 5 mei. In verband met de accreditatie dient de aanmelding vóór 28 april, 12.00 uur verzonden te zijn. 

Nationale Herdenking, donderdag 4 mei

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima zijn donderdagavond aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Annejet van der Zijl spreekt hier de 4 mei-voordracht uit. Aansluitend leggen de koning en de koningin de eerste krans bij het Nationaal Monument op de Dam.  

Om 20.00 uur volgen de twee minuten stilte en de voordracht van de jonge dichter Güner Tuzgöl (16) uit Heemstede. Burgemeester Eberhard van der Laan houdt de toespraak op de Dam. De NOS zendt de Nationale Herdenking tussen 18.45 uur en 20.25 uur live uit op NPO 1. Na de herdenkingen zijn er onder de noemer Theater Na de Dam in het hele land theatervoorstellingen te bezoeken waarin oorlog en vrijheid de centrale thema’s zijn.

Nationale Viering Bevrijding, vrijdag 5 mei

De Nationale Viering Bevrijding start dit jaar in de hoofdstad van Noord-Holland, Haarlem. Het thema van de viering is ‘De kracht van het persoonlijke verhaal’. In en rondom het provinciehuis geven mensen op diverse wijzen uitdrukking aan hun persoonlijk verhaal. De 5 mei-lezing wordt voor het provinciehuis gehouden door acteur Nasrdin Dchar, in aanwezigheid van minister-president Mark Rutte, commissaris van de Koning Johan Remkes en de voorzitter van het Nationaal Comité Gerdi Verbeet. De 5 mei-kinderlezing wordt gehouden door Neal de Hoop (12) uit Alkmaar. 

Aansluitend houdt minister-president Rutte een toespraak op Bevrijdingspop Haarlem waarna hij het Bevrijdingsvuur ontsteekt. Ook dit wordt live uitgezonden op NPO 1, tussen 12.00 uur en 13.00 uur.  

Traditiegetrouw wordt de Nationale Viering Bevrijding afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam, in aanwezigheid van de koning, de koningin en de minister-president. De muziek wordt verzorgd door het Metropole Orkest onder leiding van Jules Buckley, met solisten Roel van Velzen en Joy Wielkens, harpist Remy van Kesteren, het ZO! Gospel Choir en de cast van Soldaat van Oranje – De Musical. Ook is er een optreden van Het Nationale Ballet met solisten Igone de Jongh en Vito Mazzeo. De NOS zendt het 5 mei-concert live uit tussen 20.30 uur en 22.10 uur.