4meiOverlay
Charlotte Fontijne wint Dichter bij 4 mei
-->

Achtergrond gedicht Charlotte Fontijne

28 april 2012

Charlotte Fontijne, winnares van Dichter bij 4 mei, draagt op 4 mei haar gedicht ‘De stilte spreekt’ voor op de Dam. Zij won deze plek tijdens de finale van de dichtwedstrijd op 15 maart in Breda. Charlotte liet zich voor haar gedicht inspireren door haar eigen familiegeschiedenis en leefomgeving. Over de achtergronden van het gedicht schrijft zij zelf het volgende:

"Mijn overgrootvader Jacob Fontijne was tijdens de oorlog Commissaris van Politie in Middelburg. Toen de Duitsers hem begin 1942 de opdracht gaven om Joden op te pakken, met als doel deze te deporteren, heeft hij geweigerd dat onder zijn bevel te laten uitvoeren. Als gevolg daarvan werd hij op 27 April 1942 door de SD gearresteerd en opgesloten in de gevangenis van Middelburg en kort daarna werd hij overgebracht naar het pas geopende gijzelaarskamp Beekvliet. Beekvliet was geen concentratiekamp maar toch was er wel dreiging; de mensen die daar zaten liepen het gevaar geëxecuteerd te worden ter vergelding als ergens in Nederland het Verzet in actie kwam. Gedurende zijn verblijf in het gijzelaarskamp zijn er helaas mensen geëxecuteerd maar gelukkig mocht mijn overgrootvader na 21 maanden weer naar huis."

"Al drie jaar bezoek ik het Gymnasium Beekvliet wat tegenover het seminarie gehuisvest is, tijdens de lessen kan ik vanuit bepaalde lokalen nog de toren zien van het seminarie. Ik heb me vaak afgevraagd wat mijn  overgrootvader gedacht heeft toen hij daar gegijzeld heeft gezeten. Hoewel hij en alle gijzelaars nu al vele jaren weg zijn blijven hun gedachten en verhalen voor altijd verbonden met het seminarie. Mijn gedicht is gebaseerd op de gedachte dat een verhaal niet uitgesproken hoeft te worden om gehoord te worden."

CHARLOTTE FONTIJNE - DE STILTE SPREEKT

Hoorde u het?
Toeschouwer op de bank
Hoorde jij het net?
Kindje aan je papa’s hand

Zij die het horen,
Luisteren
Heb je gevonden waar het ontspringt?
Alleen,
Hoor je hen fluisteren
Terwijl, nu wij tezamen
Hun spreken harder klinkt

Men zegt: ‘Twee minuten is het stil’
Zo heb ik ze nooit beleefd
Stilte is als er mensen zwijgen
Maar elk van deze stemmen leeft

Ik hoorde in de stilte geen zwijgen
Een soldaat sprak tegen mij
Over liefde voor zijn gezin
Hoe hij van hen houdt
Zijn stem klonk vredig en blij

Die mevrouw hoorde net geen zwijgen
Een stilte allerminst
De stem van haar grootvader sprak
Hoe trots hij op haar is
Zijn stem,
Van binnenin

Zij die niet geluisterd hebben,
Hebben niet gehoord

Maar, het hindert niet
Luisteren kan altijd
Hun stemmen klinken voort.

Deel deze pagina