4meiOverlay
Bart Heemskerk

Broederliefde niet langer Ambassadeur van de Vrijheid


9 maart 2017

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is tot de conclusie gekomen dat het ambassadeurschap van Broederliefde op dit moment door te veel mensen als grievend wordt ervaren. Daarom is besloten dat Broederliefde niet langer de titel Ambassadeur van de Vrijheid zal dragen.

Vorige week dook een filmpje op van 11 maanden geleden waarin één van de rappers antisemitische leuzen scandeerde. Hij is zich zeer bewust van de impact van de uitlatingen die hij heeft gedaan en heeft daar excuses voor aangeboden. In het kader van het ambassadeurschap heeft Broederliefde een bezoek gebracht aan voormalig vernietigingskamp Auschwitz. Het kwetsende karakter van zijn uitspraken is hem toen nog duidelijker geworden.  

Broederliefde respecteert de keuze van het comité. Het comité waardeert de inzet van Broederliefde. Desondanks is het Nationaal Comité 4 en 5 mei tot de conclusie gekomen dat de titel Ambassadeur van de Vrijheid nu niet passend is en wil voorkomen dat deze discussie op 4 en 5 mei het herdenken en vieren in de weg staat.

Het Nationaal Comité is in gesprek met de Bevrijdingsfestivals over de gevolgen hiervan voor de programmering van de betrokken festivals.