4meiOverlay

Reactie op scanderen Ambassadeur van de Vrijheid


3 maart 2017

Reactie op scanderen Ambassadeur van de Vrijheid tijdens de KNVB Bekerfinale 2016

Donderdagmiddag 2 maart zijn de Ambassadeurs van de Vrijheid 2017 bekend gemaakt. Broederliefde is dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid en zal op 5 mei op een aantal Bevrijdingsfestivals optreden. Na de bekendmaking kwam een filmpje van bijna een jaar geleden opnieuw onder de aandacht.  

Bijgaand een reactie van het Nationaal Comité 4 en 5 mei:
Het Nationaal Comité betreurt het ten zeerste dat één van de leden van Broederliefde grievende leuzen heeft gescandeerd en neemt hier vanzelfsprekend afstand van. Emms (Broederliefde) deed dit ongeveer een jaar geleden tijdens de KNVB bekerfinale. Broederliefde heeft destijds excuses gemaakt. Nu hebben zij opnieuw hun excuses aangeboden. Het Nationaal Comité heeft Broederliefde Ambassadeurs van de Vrijheid gemaakt omdat zij een groot deel van de doelgroep vertegenwoordigen en bereiken.
Door de ambassadeurs kennis te laten maken met het thema vrijheid en onvrijheid en ze te laten zien wat er is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog is het onze ervaring dat ambassadeurs daar meer en vaak ook anders over gaan denken. Broederliefde heeft bijvoorbeeld een bezoek gebracht aan voormalig vernietigingskamp Auschwitz. Dit bezoek heeft diepe indruk op hen gemaakt. Het Nationaal Comité heeft afgesproken dat Broederliefde in gesprek gaat met Jacques Grishaver, voorzitter Nederlands Auschwitz Comité en met Jack Justus, die zich de laatste tijd inzet om spreekkoren tegen te gaan. De uitkomst hiervan is bepalend voor het vervolg van de samenwerking. Broederliefde heeft aangegeven dit gesprek graag aan te gaan.

Verklaring Emms (Broederliefde):  
"Gisteren werd bekend dat Broederliefde een van de Ambassadeurs van de Vrijheid is, aankomende Bevrijdingsdag. In dat kader hebben wij een bezoek gebracht aan voormalig concentratiekamp Auschwitz. Mijn bezoek aan Auschwitz is bij sommigen in het verkeerde keelgat geschoten, omdat er vorig jaar een filmpje van mij online is verschenen waarin ik feest vier tijdens de inhuldiging van Feyenoord. In dit filmpje is te zien dat ik me op een onacceptabele manier uitlaat over het behaalde succes van Feyenoord. Ik heb heel erg spijt van de dingen die ik heb gezegd op dat moment. Ik heb bepaalde woorden gebruikt die vaker worden gebruikt onder de supporters van Feyenoord, wanneer ze hun tegenstander willen intimideren. Dit is geen excuus en dat besef ik me ook, het kan niet door de beugel. Nationaal Comité 4 en 5 mei was niet op de hoogte van het bestaan van dit filmpje. We hebben daar nooit met elkaar over gesproken, omdat het iets is wat achter me ligt. Ik ervaar deze video als een afgesloten hoofdstuk en heb er destijds ook mijn excuses voor aangeboden. Na mijn bezoek aan Auschwitz besef ik mij meer dan ooit dat we nooit luchtig kunnen doen over de verschrikkingen van de holocaust. Juist daarom ben ik trots dat ik dit jaar ambassadeur van de vrijheid mag zijn zodat ik andere jonge mensen kan laten zien dat het belangrijk is om hierbij stil te staan tijdens herdenkings- en bevrijdingsdag. Ik heb spijt van de uitlatingen in het bewuste filmpje en zal dit negatieve omzetten naar iets positiefs."