4meiOverlay

Nationale Holocaust Herdenking


27 januari 2017

Op 1 november 2005 riep Kofi Annan, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, de bevrijdingsdatum van Auschwitz, 27 januari 1945, uit tot een dag van herdenking: The Holocaust Memorial Day. Wereldwijd worden de slachtoffers herdacht van de Holocaust en van andere genocides. Auschwitz is uitgegroeid tot universeel symbool voor de massavernietiging van onschuldige burgers. Rondom deze dag worden in Nederland door vele organisaties activiteiten georganiseerd (klik hier voor het volledige programma)

Herdenking

Op zondag 29 januari 2017 vindt de Nationale Holocaust Herdenking plaats.

De herdenking wordt gehouden bij het Spiegelmonument 'Nooit meer Auschwitz' in het Wertheimpark te Amsterdam, aan het begin van de Plantage Middenlaan.

Sprekers dit jaar zijn Mark Rutte (minister-president), Eberhard van der Laan (burgemeester van Amsterdam), Jacques Grishaver (voorzitter Nederlands Auschwitz Comité) en Sally de Wijs (deelnemer NAC Polenreis 2016). De Jizkor- en kaddisj gebeden zullen worden uitgesproken door Rabbijn Menno ten Brink.

Het Carmel Quintet en het Zigeunerorkest Roma Mirando zorgen voor de muzikale omlijsting van deze plechtigheid.

Na de plechtigheden is er voor particulieren en organisaties gelegenheid hun kransen en bloemen te leggen bij het monument.

Stille tocht

De stille tocht begint om 10.50 uur vanaf het Stadhuis/Muziektheater. Via het Meester Visserplein, Jonas Daniël Meijerplein en de Plantage Middenlaan loopt de stoet naar het Wertheimpark.

Het programma ziet er als volgt uit:

  • 10.00 uur - Verzamelen in het Stadhuis
  • 10.50 uur - Stille Tocht naar Wertheimpark
  • 11.30 uur - Herdenking bij het Spiegelmonument in Wertheimpark. Premier Rutte, burgemeester Eberhard van der Laan, Jacques Grishaver (voorzitter NAC) en Sally de Wijs zullen spreken.
  • 12.15 uur - Einde bijeenkomst.

Het Nederlands Auschwitz Comité hoopt u zondag 29 januari 2017 te mogen begroeten.

Meer informatie is te vinden op de website van het Nederlands Auschwitz Comité

Foto: Jan van Steen