4meiOverlay

8 december 2016

In de nieuwe editie van Onderzoek uitgelicht staat de geschiedenis van Nederlands-Indië en Indonesië tussen 1945-1949 centraal. Step Vaessen bespreekt de nieuwe baanbrekende studie van Rémy Limpach, Margaret Leidelmeijer interviewt advocaat Liesbeth Zegveld en Marjolein van Pagee gaat terug naar het Nederlands-Indië van haar grootvader. Dit nummer richt de blik op verschillende aspecten van het koloniale verleden en de dekolonisatieperiode en laat verschillende verhalenvertellers aan het woord: burgers en militairen, Indonesiërs en Nederlanders, over toen en nu, in woord en beeld.  

Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, over dit nieuwe themanummer: “Het vertellen van verhalen en onze herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog is van belang voor de onderlinge verbondenheid in een samenleving. Welke verhalen kunnen en willen we met elkaar delen? En op welke feiten berust ons verhaal? Dit is een belangrijke vraag, zeker waar het gaat om de geschiedenis van Nederlands-Indië en Indonesië tussen 1945 en 1949.”

Onderzoek uitgelicht (jaargang 5, nummer 2) leest u hieronder.  

Onderzoek uitgelicht is een uitgave van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en verschijnt twee keer per jaar. Bent u werkzaam in het werkveld van herdenken, vieren en herinneren? Dan is het voor uw organisatie mogelijk om kosteloos een abonnement op Onderzoek uitgelicht te nemen. Neem hiervoor contact op met: Nationaal Comité 4 en 5 mei, t.a.v. Onderzoek uitgelicht, Nieuwe Prinsengracht 89, 1018 VR Amsterdam, telefoon 020-7183500, e-mail onderzoekuitgelicht@4en5mei.nl.

Foto: Suzanne Liem