4meiOverlay

Winnaar finale Dichter bij 4 mei

17 maart 2016

Sterre Wolthers (16) uit Haren zal op 4 mei haar gedicht voordragen tijdens de Nationale Herdenking op de Dam. De scholiere van het Praedinius Gymnasium in Groningen won de finale van de wedstrijd Dichter bij 4 mei die vanavond in Het Paleis in Groningen plaatsvond. Het gedicht van Sterre is gekozen uit meer dan 250 inzendingen. Sterre over haar gedicht: “Dit gedicht gaat over mijn familie, over de dingen die toen, in de oorlog, zijn gebeurd. Die gebeurtenissen kunnen je leven nog steeds bepalen. Die oorlog, die laat je niet los.’’

Dichter bij 4 mei is de jaarlijkse dichtwedstrijd voor jongeren tussen de 14 en 19 jaar, georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met het Poëziepaleis. Het Comité organiseert de wedstrijd sinds 1998, elk jaar in de provincie waar op 5 mei de Nationale Viering van de Bevrijding begint. Op zes deelnemende scholen gingen professionele dichters met leerlingen aan de slag om een gedicht te schrijven over het thema herdenken. Groningse jongeren konden hun gedicht ook individueel insturen. Vijftien gedichten werden geselecteerd voor de finale. Juryvoorzitter Anne Vegter (Dichter des Vaderlands) over de inzendingen van dit jaar: ‘’Aan de vijftien beste inzendingen uit Groningen valt op dat de dichters heel precies en muzikaal kunnen dichten. De dichters zijn onderzoekend en de gedichten intelligent.’’ 

Naast Sterre, bracht de wedstrijd nog drie andere winnaars voort: Eline Huberts (16), Marjolein Werkman (18) en Ayu Ritzema (18) dragen hun gedicht voor tijdens de herdenkingen in Kamp Amersfoort, Nationaal Monument Kamp Vught en Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Overige finalisten worden vaak uitgenodigd om op lokale herdenkingen hun gedicht voor te dragen: Henrike Vellinga (17) draagt op 4 meihaar gedicht voor op het Martinikerkhof in Groningen. 

De  jury bestond dit jaar uit: Anne Vegter (Dichter des Vaderlands), Peter den Oudsten (burgemeester Groningen), Dirk Mulder (directeur Herinneringscentrum Westerbork), Eric Burmeister (lid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en ceremoniemeester Nationale Herdenking) en Isa Hamerlinck (winnares Dichter bij 4 mei 2015). 

Het gedicht van Sterre Wolthers

Monument

Mijn opa droeg een gele ster
en mocht plotseling niet meer
met zijn moeder naar het park

Mijn oma woonde in een kamp
en moest buigen voor Japanners
in de felle rode zon

Mijn opa deelde zijn kamer
met een Duitse soldaat
het pistool ligt nog op zolder

Mijn oma werd pas na de oorlog
geboren op een boerderij
precies een jaar na de bevrijding

Op haar twaalfde hoorde ze
hoe haar ouders in de oorlog
joden en piloten verstopten in de schuur

En in deze twee minuten
vraag ik me af
wat er gebeurd zou zijn
als die Duitser die nacht
bij een ander van die vier was ondergebracht
was ik er dan geweest?

Finaledag in Groningen

Vanmiddag  kwamen de vijftien finalisten bij elkaar voor de finaledag. Ze kregen een rondleiding door de synagoge van Groningen en maakten kennis met gastspreker René de Vries (1932) uit Delfzijl. Hij overleefde de oorlog door onder te duiken op verschillende adressen in Friesland. Zijn verhaal deelt hij met jongeren, om ze te laten zien hoe het is om in onvrijheid te leven en om ze te laten beseffen hoe waardevol vrijheid is. De Vries: "Vrijheid gaat niet alleen over toen, maar ook over nu, dat zie je bijvoorbeeld bij pesten. Het is zo belangrijk dat je je niet mee laat slepen door je omgeving. Dat kan grote gevolgen hebben. Vrijheid begint bij jezelf."

Alle deelnemers kregen een workshop van Jos van Hest om hun voordracht nog eens goed te oefenen. Kira Dekker, bekend van De Beste Singer-Songwriter van Nederland zong tijdens de finale twee nummers. Nieuwslezer Jeroen Overbeek nam de presentatie voor zijn rekening.

Foto: Wiebe Arts