4meiOverlay
Amsterdam: Vierde debat over herdenken en vieren
-->

Amsterdam: Vierde debat over herdenken en vieren

3 november 2014

Met gesprekken en openbare debatten toetst het Nationaal Comité 4 en 5 mei zijn conceptvisie op herdenken en vieren in de toekomst. Ruim veertig mensen namen op 2 november met grote persoonlijke betrokkenheid deel aan de discussie over de conceptvisie van het comité. Het pittige debat leverde de volgende adviezen aan het NC op:  1. Zorg ervoor dat de Tweede Wereldoorlog uitgangspunt blijft voor de herdenking en noem op 4 mei als belangrijkste slachtoffers Joden, Roma en Sinti en Indische Nederlanders. 
  2. Besteed aandacht aan specifieke gebeurtenissen rond Joden, Roma en Sinti, homo's en de koopvaardij, bijvoorbeeld ook tijdens activiteiten op de avond na de nationale herdenking.


  3. Vier de vrijheid in samenhang met de Tweede Wereldoorlog, maar ook met aandacht voor de actualiteit en met respect voor elkaar bij verschillen in meningen en overtuigingen.
  4. Vertaal de samenhang tussen 4 en 5 mei in concrete activiteiten, bijvoorbeeld in de overgang van donker naar licht, zoals in de nacht van 4 op 5 mei in Den Haag gebeurt.
  5. Zorg dat kinderen basiskennis van de Tweede Wereldoorlog krijgen, in aansluiting op hun belevingswereld en de actualiteit. Leg het accent daarbij meer op waarden dan op feiten.  
Deel deze pagina