Nieuwe herdenkingskaart gelanceerd tijdens bijeenkomst lokale organisatoren

19 maart 2022

Tijdens de bijeenkomst voor organisatoren van lokale herdenkingen en vieringen in Den Bosch heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei vandaag een nieuwe digitale herdenkingskaart gelanceerd. De herdenkingskaart moet in één oogopslag zichtbaar maken waar in Nederland herdenkingen plaatsvinden. 

Organisatoren van lokale herdenkingen kunnen voortaan hun eigen herdenking aanmelden, zodat de informatie over hun herdenking voor het grote publiek zichtbaar wordt via de herdenkingskaart op 4en5mei.nl. Op deze manier kunnen bezoekers van de website bekijken welke herdenkingen er bij hen in de buurt plaatsvinden. De herdenkingskaart staat het hele jaar online en toont zowel de herdenkingen op 4 mei als de herdenkingen door het jaar heen. Hierdoor wordt in één oogopslag zichtbaar hoeveel herdenkingen er jaarlijks plaatsvinden in Nederland. Organisatoren kunnen hun herdenking eenvoudig aanmelden via 4en5mei.nl/herdenkingaanmelden. 

Naast de herdenkingskaart is er ook een kaart ontwikkeld voor de Vrijheidsmaaltijden, zodat de bezoekers van de website ook kunnen zien waar en wanneer Vrijheidsmaaltijden plaatsvinden of waar de afhaalpunten zijn voor een blik van de Vrijheidssoep.  

Het Nationaal Comité hoopt dat alle organisatoren van lokale herdenkingen en vieringen hun activiteiten toevoegen aan de kaart zodat deze een volledig beeld geeft van herdenken en vieren in het hele land. 

Bijeenkomst Den Bosch
De herdenkings- en Vrijheidsmaaltijdenkaart werden vandaag gelanceerd tijdens de bijeenkomst voor organisatoren van lokale bijeenkomsten en herdenkingen. Deze vond plaats in Den Bosch; de provincie Noord-Brabant is dit jaar de gastprovincie voor de start van de Nationale Viering van de Bevrijding. 120 deelnemers zaten in de zaal en online keken ook nog eens vele mensen mee naar de presentatie over 4 en 5 mei 2022 en de nieuwe publiekscampagne. Annelien de Dijn droeg haar jaarthematekst ‘Vrijheid in verbondenheid’ voor en er werd gesproken over het belang van het vertellen en doorgeven van de verhalen van getuigen en tijdgenoten in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Dank aan iedereen die er (online) bij was! 

Tooltip contents