Nederland staat tijdens 400 Vrijheidsmaaltijden stil bij het belang van vrijheid

29 april 2022

Op 5 mei wordt tijdens meer dan 400 Vrijheidsmaaltijden door het hele land stilgestaan bij het belang van vrijheid. De Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken.

Zo nemen in Den Haag 500 mensen uit verschillende wijken plaats aan een meer dan 120 meter lange tafel op het Lange Voorhout voor een lunch. In onder andere Lelystad, Rotterdam en Den Bosch wordt een Vrijheidsmaaltijd georganiseerd met vluchtelingen uit Oekraïne.

De pont over het IJ in Amsterdam wordt op 5 mei omgebouwd tot ‘Vrijheidspont’, waar kok Samuel Levie al varend de Vrijheidssoep serveert. Deze soep, dit jaar naar een recept van chef Nadia Zerouali, staat bij de meeste Vrijheidsmaaltijden op het menu en is ook in blik te krijgen op verschillende plekken. In het Gooi rijden klassieke legervoertuigen rond om blikken soep uit te delen en in Noord-Brabant trekt een soepkar door een deel van de provincie.

Ook in Caribisch Nederland is de Vrijheidssoep verkrijgbaar en worden Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Op Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba en Sint Maarten wordt hiermee op 5 mei stilgestaan bij de vrijheid. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen op om Vrijheidsmaaltijden te bezoeken en de soep te koken en te delen met anderen. Op de website van het comité staat het recept van de Vrijheidssoep en is op de Vrijheidsmaaltijdenkaart te zien waar je op 5 mei kunt aanschuiven.

Tooltip contents