Nederland staat thuis stil bij 75 jaar vrijheid

5 mei 2020

Nederland heeft vandaag vooral online en voor de televisie stilgestaan bij 75 jaar vrijheid. In verband met de coronamaatregelen werd Bevrijdingsdag op een alternatieve manier zonder publiek gevierd. 

75 jaar vrijheid vijfje
De dag begon met het slaan van het eerste 75 jaar vrijheid Vijfje door de vicevoorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Jaap Smit. De eerste slag kon gezien de huidige omstandigheden niet door publiek worden bijgewoond en is door de Koninklijke Nederlandse Munt uitgezonden via livestream.

Ambassadeurs
De ambassadeurs van Australië, België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Polen, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben in een videoboodschap aan de Nederlandse bevolking stilgestaan bij 75 jaar vrijheid. Alle ambassadeurs sloten af in het Nederlands met de zin “opdat wij niet vergeten“.

Festivals
In de 14 steden waar normaal gesproken een Bevrijdingsfestival plaatsvindt, brandde de gehele dag het vrijheidsvuur. Dit vuur werd op 4 mei ’s avonds vanuit Wageningen naar de steden gebracht. Vanuit verschillende steden werd via de regionale omroepen een best of uitgezonden van de Bevrijdingsfestivals van de afgelopen jaren.

Ambassadeurs van de Vrijheid  
De Ambassadeurs van de Vrijheid, Lucas & Steve, Kris Kross Amsterdam, Roxeanne Hazes en Snelle, lieten vandaag op 3FM van zich horen met een alternatief Bevrijdingsfestival. In Haarlem speelden zij voor een leeg veld, op de plek waar ieder jaar het Bevrijdingsfestival wordt georganiseerd. Op de diverse social media kanalen deelden zij hun verhalen over vrijheid.

5 voor 5 
Om 5 voor 5 werd op initiatief van Claudia de Breij op verschillende nationale en regionale radiostations Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder van Ramses Shaffy gespeeld. Ambassadeur van de Vrijheid Roxeanne Hazes speelde een eigen interpretatie van het nummer op 3FM. Ook speelden meer dan 30 beiaardiers vanuit klokkentorens door heel Nederland en Instagram-hit ‘Orgel Joke’ het nummer mee.

5 mei concert
Het 5 mei-concert vond plaats in de foyer van Koninklijk Theater Carré. Er was geen publiek aanwezig. Simone Kleinsma, Roel van Velzen, mezzosopraan Maria Fiselier en violiste Noa Wildschut maakten hun opwachting, onder begeleiding van muzikanten van het Metropole Orkest. Presentator Simone Weimans gaf een overzicht van hoogtepunten uit 5 mei-concerten uit het verleden. Het concert werd afgesloten met een speciale uitvoering van “We’ll Meet Again”. Op acht schermen zongen bekende Nederlanders als Maan, Nick & Simon, Femke Halsema en Gerdi Verbeet het refrein mee. De NOS zond het concert live uit op NPO 1.

Tooltip contents