Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Op 5 mei vieren we dat het Koninkrijk der Nederlanden in 1945 is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. Alle programmaonderdelen op 4 en 5 mei zijn dit jaar weer openbaar toegankelijk.
Nationale Herdenking, woensdag 4 mei
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima zijn op 4 mei aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Schrijver, historicus en presentator Hans Goedkoop spreekt hier zijn 4 mei-voordracht Wat niet mag uit.
Aansluitend leggen de koning en de koningin tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam de eerste krans bij het Nationaal Monument. Na de twee minuten stilte houdt de 19-jarige Tieme de Laat een voordracht. Burgemeester Halsema van Amsterdam verzorgt dit jaar de toespraak. De NOS zendt de Nationale Herdenking in De Nieuwe Kerk en op de Dam vanaf 18.45 uur live uit op NPO 1.
Nationale Viering van de Bevrijding, donderdag 5 mei
Programma Vrijheid in verbondenheid en 5 mei-lezing Gijs Tuinman
De Nationale Viering van de Bevrijding start dit jaar in de provincie Noord-Brabant, in Oss. Tijdens een afwisselend programma in Theater de Lievekamp staat de vraag “Wat betekent Vrijheid in Verbondenheid voor jou?” centraal. Hierbij zijn onder meer minister-president Rutte, commissaris van de Koning Adema, burgemeester Buijs-Glaudemans en voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Van de Donk aanwezig. Ridder der Militaire Willems-Orde luitenant-kolonel Gijs Tuinman verzorgt aansluitend de 5 mei-lezing, getiteld Vrijheid is een gevoel. De 5 mei-kinderlezing wordt gehouden door Liam Spikmans (13 jaar) uit Eindhoven. De NOS zendt de 5 mei-lezing vanaf 12.00 uur live uit op NPO 1.
Ontsteken Bevrijdingsvuur
Aansluitend ontsteekt minister-president Rutte om 13.30 uur het Bevrijdingsvuur op het Bevrijdingsfestival Brabant in ‘s-Hertogenbosch. Hij doet dit samen met Duncan Laurence, Ambassadeur van de Vrijheid. Dit is het startsein voor de veertien Bevrijdingsfestivals in het land. Duncan Laurence, Suzan & Freek, Fresku en Donnie verzorgen als Ambassadeurs van de Vrijheid verschillende optredens op de festivals. Het volledige programma van de Bevrijdingsfestivals staat eind april op www.bevrijdingsfestivals.nl.
Vrijheidsmaaltijden en Vrijheidssoep
In het hele land worden Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Op de Vrijheidsmaaltijdenkaart is te zien waar en hoe laat de maaltijden plaatsvinden. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar men niet dagelijks bij stilstaat en waaraan bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht gegeven kan worden. Het recept voor de Vrijheidssoep is dit jaar van chef Nadia Zerouali. Het comité roept iedereen in Nederland op een Vrijheidsmaaltijd te bezoeken of de Vrijheidssoep te maken en tijdens het eten met elkaar in gesprek te gaan over vrijheid.
5 mei-concert
Traditiegetrouw wordt de Nationale Viering van de Bevrijding afgesloten met het 5 mei-concert. Na twee edities vanuit Koninklijk Theater Carré, vindt het concert dit jaar weer plaats op de Amstel in Amsterdam, in aanwezigheid van de koning, de koningin en de minister-president. De muziek wordt verzorgd door de philharmonie zuidnederland onder leiding van dirigent Duncan Ward. Eric Corton is dit jaar de centrale verteller. Solisten zijn Anita Meyer, Tania Kross, Merijn van Haren, Wasim, Fresku en Ella van Poucke. De NOS zendt het 5 mei-concert vanaf 20.30 uur live uit op NPO 1.