Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Op 5 mei vieren we dat het Koninkrijk der Nederlanden in 1945 is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven.
Ook dit jaar is het in verband met de coronamaatregelen niet mogelijk om op 4 en 5 mei in groten getale bijeen te komen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept heel Nederland daarom op om ook dit jaar vooral vanuit huis stil te staan bij de Nationale Herdenking en de Nationale Viering van de Bevrijding. Het comité hoopt dat er net als vorig jaar op 4 en 5 mei weer volop gevlagd wordt en dat de televisie-uitzendingen en livestreams door iedereen bekeken worden. Op 5 mei is er een nieuw landelijk initiatief: de Vrijheidsmaaltijdsoep, naar een recept van chef Yvette van Boven. Het comité hoopt dat heel Nederland tijdens het eten van de Vrijheidsmaaltijdsoep met elkaar in gesprek gaat over vrijheid.
Nationale Herdenking, dinsdag 4 mei
Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima zijn aanwezig bij de Nationale Herdenking en leggen de eerste krans bij het Nationaal Monument op de Dam. In verband met de coronamaatregelen is de Dam net als vorig jaar niet openbaar toegankelijk. Er is een kleine groep genodigden aanwezig op de Dam. Naast de kransleggers, sprekers en muzikanten zijn dat vertegenwoordigers van organisaties van verschillende groepen oorlogsgetroffenen en nabestaanden.
Na de twee minuten stilte houdt de 19-jarige Amara van der Elst een spoken word-voordracht. Aansluitend houdt André van Duin zijn toespraak.
Voorafgaand aan de herdenking op de Dam houdt schrijver Roxane van Iperen haar 4 mei-voordracht Stemmen uit het diepe in De Nieuwe Kerk. Vier personen, waaronder staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis, vertellen in een korte getuigenis voor wie of waarom zij om 20.00 uur twee minuten stil zijn. Een ensemble van het Metropole Orkest verzorgt de muzikale omlijsting. In verband met de coronamaatregelen is ook dit programma zonder publiek.
De Nationale Herdenking in De Nieuwe Kerk en op de Dam wordt live uitgezonden op NPO 1, vanaf 18.45 uur.
Ook dit jaar zullen veel Nederlanders vanuit huis stilstaan bij de Nationale Herdenking. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen op om net als vorig jaar op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang) en om 20.00 uur twee minuten stilte in acht te nemen. Ook kunnen er bloemen worden gelegd bij een van de 4000 oorlogsmonumenten in het land. Dat kan ook digitaal via www.4en5mei.nl.
Nationale Viering van de Bevrijding, woensdag 5 mei
5 mei-lezing bondskanselier Merkel, Kunstmuseum Den Haag
De Nationale Viering van de Bevrijding start dit jaar in de provincie Zuid-Holland. Vanuit het Kunstmuseum Den Haag zendt de NOS de 5 mei-lezing uit die dit jaar gehouden wordt door bondskanselier Angela Merkel. In verband met de coronamaatregelen verzorgt de bondskanselier de lezing via een live-verbinding vanuit Berlijn. De 5 mei-kinderlezing wordt gehouden door de 12-jarige Mily Al-Azzazi. Studenten gaan tijdens de uitzending met bondskanselier Merkel en minister-president Rutte in gesprek over vrijheid.
Aansluitend ontsteekt minister-president Rutte om 13.00 uur het Bevrijdingsvuur: het startsein voor alle (online) activiteiten op 5 mei.
5 mei, Ambassadeurs van de Vrijheid in Gilze-Rijen
De veertien Bevrijdingsfestivals bieden op Bevrijdingsdag een gezamenlijk online programma aan van meer dan 200 optredens en activiteiten op bevrijdingsfestivals.nl. De Ambassadeurs van de Vrijheid Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser verbinden de festivals met een livestream vanaf de vliegbasis in Gilze-Rijen. Op 30 april wordt het volledige programma van de Bevrijdingsfestivals bekendgemaakt.
5 mei-concert, Koninklijk Theater Carré in Amsterdam
Bevrijdingsdag eindigt traditiegetrouw met het 5 mei-concert. Door de coronamaatregelen vindt het concert ook dit jaar niet buiten maar binnen in Koninklijk Theater Carré plaats, zonder publiek. Stef Bos, André van Duin, Laetitia Gerards, Claudia de Breij, Shary-An, Hanin, ZO! Gospel Choir, Maan, ISH Dance Collective en het Metropole Orkest (onder leiding van Miho Hazama) sluiten de Nationale Viering van de Bevrijding feestelijk af. De NOS zendt het 5 mei-concert vanaf 20.35 uur live uit op NPO 1.