Op een lege Dam in Amsterdam zijn tijdens de Nationale Herdenking de oorlogsslachtoffers herdacht. In verband met de coronamaatregelen kon slechts een handvol mensen aanwezig zijn bij de herdenking. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft iedereen opgeroepen om thuis te herdenken. Samen in verbondenheid, ieder met zijn eigen herinneringen en gedachten.
Voor het eerst sprak het staatshoofd tijdens de Nationale Herdenking. Koning Willem-Alexander ging tijdens zijn toespraak in op de bijzondere omstandigheden: “Het voelt vreemd op een bijna lege Dam. Maar ik weet dat u, dat jij, deze Nationale Herdenking meebeleeft en dat we hier samen staan.”
Hij benadrukte dat oorlog generaties lang doorwerkt: “Nu, 75 jaar na onze bevrijding, zit de oorlog nog steeds in ons.” Onze vrije, democratische rechtsstaat moeten we koesteren en verdedigen, zo stelt koning Willem-Alexander. “Want alleen die biedt bescherming tegen willekeur en waanzin.”
De 4 mei-voordracht werd dit jaar gehouden door Arnon Grunberg, in een lege Nieuwe Kerk. “Herdenken gaat uit van de vaststelling dat het verleden niet voltooid is, van het besef dat de buik die het Derde Rijk baarde nog vruchtbaar is. Censuur en uitstoting zijn geen antwoord op die vruchtbaarheid, het is een verworvenheid dat wij in een land leven waar de overheid ons niet vertelt wat zedelijk en onzedelijk denken is”, aldus Grunberg.
De 16-jarige Eva Pronk las haar gedicht Vrijheid voor. In het hele land werd om 19.58.30 uur het Taptoe-signaal gespeeld, in navolging van de oproep van het Nationaal Comité.