Nationaal Comité: Zoek de verbinding op tegen antisemitisme

7 december 2023

Tegen de achtergrond van conflicten en oorlogen wereldwijd, dient december zich aan als maand van licht, vrede en reflectie. Een periode waarin we zoeken naar verbinding met elkaar, in plaats van te beklemtonen wat ons verdeelt. Daar wordt in december door verschillende gemeenschappen op diverse manieren bij stilgestaan, zoals tijdens Chanoeka, het joodse ‘feest van de lichtjes’. Van 7 tot 15 december verspreidt het licht zich door de straten, onder meer tijdens openbare bijeenkomsten in diverse Nederlandse steden.

Met in het achterhoofd de toename van antisemitische incidenten in Nederland en in Europa, boezemt het bij steeds meer mensen angst in om dergelijke uitingen van cultuur en religie openlijk te tonen. Dit is onaanvaardbaar. Antisemitisme mag onze samenleving vandaag de dag niet verdelen. Het comité spreekt zich uit tegen de opkomst hiervan, en roept op om in deze periode die in het teken staat van licht en vrede, de verbinding op te zoeken.

Dit kan bijvoorbeeld door deel te nemen aan een openbare Chanoekaviering of door een bezoek te brengen aan een van de herinneringscentra. Zo opent herinneringscentrum Kamp Westerbork tijdens Chanoeka op zondag 10 december gratis haar deuren. Staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS zal daar namens het kabinet bij aanwezig zijn.

Tooltip contents