Graphic novel brengt dwangarbeid tot leven

10 november 2023

Het leven van voormalig dwangarbeider Co Knuppelder (99) is verbeeld in een online graphic novel, die vanaf vrijdag 10 november online is te zien. Door middel van illustraties van Max Philippi, originele geluidsfragmenten en de stem van Co, reist de lezer met hem mee tijdens de oorlog. De beeldroman werpt licht op een relatief onbekend onderdeel van de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog: de Arbeitseinsatz.

Co is een van de honderdduizenden mannen die wordt tewerkgesteld in de oorlog. Hij is 18 jaar als hij in januari 1943 te horen krijgt dat hij verplicht naar Duitsland moet om te werken. De jonge Amsterdammer is nog nooit van huis geweest en heeft geen idee wat hem te wachten staat. In de online graphic novel krijgen lezers een idee van hoe Co de gedwongen tewerkstelling heeft beleefd. We zien welk werk hij moest doen, over de vele internationale ontmoetingen in nazi-Duitsland en hoe Co verschillende keren moet verplaatsen.

Arbeidseinsatz
Tussen 1942 en 1945 worden 500.000 mannen uit Nederland tewerkgesteld in nazi-Duitsland in het kader van de Arbeitseinsatz. Ze moeten de (wapen)industrie en landbouw in nazi-Duitsland overeind houden, terwijl Duitse gezonde mannen aan het front vechten. Naar schatting overleven 30.000 Nederlandse mannen het niet.

Gedwongen
Deze online graphic novel is onderdeel van een meerjarig project over Nederlandse dwangarbeiders, van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het NIOD: Gedwongen. Binnenkort verschijnen onder deze titel ook een boek en tentoonstelling. Voor meer informatie over het project, ga naar https://gedwongen-tewerkgesteld.nl/.

Tooltip contents