Drukbezochte Bevrijdingsfestivals op zonnige Bevrijdingsdag

5 mei 2024

Nederland heeft vandaag volop de vrijheid gevierd, op drukbezochte festivals en vele Vrijheidsmaaltijden in het hele land. Op enkele buitjes na was het een zonnige 5 mei.

Bevrijdingsdag begon dit jaar in de provincie Limburg waar Lilian Gonçalves – Ho Kang You de 5 mei lezing Vrijheid is de rechtsstaat gaf: “Het behoud van de rechtsstaat gaat niet vanzelf, dat is een harde les. Daar moet je, in dialoog, voor blijven strijden. Strijden en verbinden voor een land waar ieder van ons, zonder uitsluiting, in vrijheid kan leven.”

Aansluitend ontstak demissionair minister-president Mark Rutte het Bevrijdingsvuur op Bevrijdingsfestival Limburg. Dat was het startsein voor de 14 Bevrijdingsfestivals waar de Ambassadeurs van de Vrijheid Claude, Son Mieux, Flemming en Wende optraden. De zeskoppige band Son Mieux nam als gastartiest een van de leden van de Russische punkrockband Pussy Riot mee, met wie zij eerder in het kader van hun ambassadeurschap het nummer Feels opnamen.

Naast de festivals trokken ook de meer dan 700 Vrijheidsmaaltijden veel enthousiaste bezoekers. In het hele land werden maaltijden georganiseerd, ook in de Caribische gebiedsdelen van het koninkrijk genoten mensen van de Vrijheidssoep. Deze werd dit jaar bedacht door chef Nick Toet.

Traditiegetrouw werd Bevrijdingsdag afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel, in aanwezigheid van het koninklijk paar en de minister-president. De presentatie was dit jaar in handen van zangeres Karsu en radiopresentator Frits Spits. Aan de hand van persoonlijke verhalen verbonden zij de vele muzikale optredens.

Tooltip contents