Deelnemen aan de Nationale Herdenking op de Dam

30 april 2024

Het aantal mensen dat dit jaar op 4 mei kan deelnemen aan de Nationale Herdenking op de Dam, is dit jaar beperkt. Om deelnemers zo goed mogelijk te faciliteren, en de herdenking zo toegankelijk mogelijk te houden, is het vanaf vandaag mogelijk om van tevoren een plek te reserveren voor de herdenking op de Dam.

Bij het maken van de reservering, kan worden gekozen voor een van de drie zijdes van de Dam: de kant van het Damrak, goed bereikbaar vanaf het Centraal Station, of de kant van de Paleisstraat en het Rokin, goed bereikbaar vanaf de stad. Een reservering is voor één of twee personen te maken en is eenvoudig aan te vragen via Herdenkingopdedam.nl. Om de doorstroom soepel te laten verlopen, kunnen er verschillende tijdslots worden gekozen. Bij aankomst op de Dam, wordt de reservering gescand. Zonder reservering is het niet mogelijk om de Dam te betreden.

Maatregelen op de Dam
De Amsterdamse driehoek (burgemeester, hoofdofficier van justitie, politiechef) en het Nationaal Comité 4 en 5 mei treffen dit jaar in overleg met de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) extra maatregelen voor een waardig, beheerst en veilig verloop van de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam. Net als tijdens voorgaande jaren stelt de burgemeester een noodverordening in, waardoor bewoners die uitzicht hebben op de Dam hun ramen en deuren gesloten houden tijdens de herdenking en niet op hun dakterras of balkon gaan staan. Daarnaast is het dit jaar niet toegestaan vlaggen, borden of geluidsversterkende apparatuur mee te nemen. De politie zal aanwezigen hierop fouilleren voordat zij de Dam betreden.

Tooltip contents