Bevrijdingsdag met Angela Merkel, online festivals en Vrijheidsmaaltijdsoep

5 mei 2021

Vandaag vierden we dat ons land in 1945 werd bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven. Vanwege de coronamaatregelen vonden ook dit jaar de meeste festiviteiten online plaats.  Bondskanselier Angela Merkel verzorgde in de ochtend vanuit Berlijn de 5 mei-lezing. De veertien Bevrijdingsfestivals organiseerden een drukbezocht onlineprogramma met maar liefst 200 optredens en activiteiten. Ook de Vrijheidsmaaltijdsoep, het landelijk alternatief voor de Vrijheidsmaaltijden, bleek een groot succes. In het hele land werd de soep (uit)gedeeld, gemaakt en genuttigd en werd gesproken over vrijheid. De dag werd afgesloten met het jaarlijkse 5 mei-concert vanuit het Koninklijk Theater Carré.

 De Nationale Viering van de Bevrijding begon vanochtend in de provincie Zuid-Holland, in het Kunstmuseum in Den Haag. De 5 mei-lezing werd gehouden door bondskanselier Angela Merkel, via een live-verbinding vanuit Berlijn. De bondskanselier vond het hele eer om de lezing te mogen verzorgen. “Ik ben zeer dankbaar voor de uitnodiging, die ik beschouw als een bijzonder teken van de vriendschap tussen Nederland en Duitsland.”

De 12-jarige Mily Al-Azzazi hield de 5 mei-kinderlezing. Een achttal studenten ging vervolgens met bondskanselier Merkel en minister-president Rutte in gesprek over vrijheid.  

Voor het museum, op een podium in de vijver, verzorgde Ambassadeur van de Vrijheid Davina Michelle een verrassingsoptreden. Aansluitend ontstak Rutte het Bevrijdingsvuur: het startsein voor alle (online) activiteiten op 5 mei. 

Ambassadeurs van de Vrijheid in Gilze-Rijen
De veertien Bevrijdingsfestivals boden op Bevrijdingsfestivals.nl een gezamenlijk onlineprogramma van meer dan 200 optredens en activiteiten. De Ambassadeurs van de Vrijheid Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser verbonden de festivals met een livestream vanaf de vliegbasis in Gilze-Rijen. 

5 mei-concert
Bevrijdingsdag eindigde traditiegetrouw met het 5 mei-concert. Door de coronamaatregelen vond ook dit jaar het concert niet buiten plaats maar binnen in Koninklijk Theater Carré, zonder publiek. Stef Bos, André van Duin, Laetitia Gerards, Claudia de Breij, Shary-An, Hanin, ZO! Gospel Choir, Maan, ISH Dance Collective en het Metropole Orkest (onder leiding van Miho Hazama) zorgden voor een feestelijke afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding.

Bekijk de foto’s van de 5 mei-lezing.
Bekijk de foto’s van de Bevrijdingsfestivals.
Bekijk de foto’s van het 5 mei-concert.

Tooltip contents