Bevrijdingsdag 2023: Muziek, maaltijden en gesprekken over vrijheid

5 mei 2023

Bevrijdingsdag kende ondanks de onstuimige weersomstandigheden een zonnige start in de gastprovincie Overijssel waar Herman Van Rompuy de 5 mei-lezing hield in het provinciehuis in Zwolle. Aansluitend ontstak minister-president Rutte samen met Ambassadeur van de Vrijheid Froukje het Bevrijdingsvuur op het Bevrijdingsfestival.

Froukje opende het festival samen met de Oekraïense zangeres Roxolana. De 14 Bevrijdingsfestivals hadden te maken met zeer diverse weersomstandigheden: waar in het ene deel van het land de zon scheen, moesten drie van de veertien Bevrijdingsfestivals wegens zware regenval tijdelijk worden stilgelegd.

Vooral het noordoosten moest het ontgelden; de festivalterreinen in Zwolle, Assen en Groningen werden tijdelijk ontruimd. Gelukkig klaarde het op de meeste plekken in de loop van de middag op, waarna de bezoekers weer konden terugkeren naar de festivalterreinen om te genieten van optredens van Froukje en de andere Ambassadeurs van de Vrijheid: Tabitha en MEAU.

Vrijheidsmaaltijden
Er werden meer dan 500 Vrijheidsmaaltijden georganiseerd, waarvan 50 in de Caribische gebiedsdelen van het koninkrijk. Duizenden mensen kwamen samen om met elkaar te eten en te praten over vrijheid. De Vrijheidssoep van London Loy stond bij de meeste maaltijden op het menu: meer dan 35.000 blikken soep werden verspreid over het land.

5 mei-concert
Traditiegetrouw werd de Nationale Viering van de Bevrijding afgesloten met het 5 mei-concert aan de Amstel, in aanwezigheid van het koninklijk paar en de minister-president. De muziek werd verzorgd door het Orkest Koninklijke Luchtmacht onder leiding van chef-dirigent Patrick Curfs. Dieuwertje Blok en Soy Kroon presenteerden het concert. De honderden aanwezigen konden onder een heldere hemel genieten van optredens van onder anderen Trijntje Oosterhuis, Jenny Arean, Alain en Dane Clark, Wibi Soerjadi, Tabitha, Dennis Kroon en Claude. Ook de jonge violiste Adinda van Delft en de uit Syrië afkomstige balletdanser Ahmad Joedah verzorgden een optreden.

Start Nationale Viering van de Bevrijding 2023

Klik op de foto voor volledig beeld.

Bevrijdingsfestivals 2023

5 mei-concert 2023

Tooltip contents