Grote opkomst bij bijeenkomst voor organisatoren van lokale herdenkingen en vieringen 

5 november 2022

Op zaterdag 5 november vond de bijeenkomst voor organisatoren van lokale herdenkingen en vieringen plaats op de KNVB Campus in Zeist. De opkomst was groot: in de zaal waren bijna 200 deelnemers aanwezig; van de livestream werd ook goed gebruikgemaakt. Staatssecretaris van VWS Maarten van Ooijen leverde een bijdrage aan het programma. 

De voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Wim van de Donk, heette iedereen van harte welkom. Daarna volgde een panelgesprek onder leiding van dagvoorzitter NOS Journaal-presentator Jeroen Overbeek. Wim van de Donk, Maarten van Ooijen, Vincent van Voorden (Stichting Comité 4 en 5 mei Zeist) en Hetty van den Tillaart (medewerker Kabinetszaken van de gemeente Meierijstad) spraken over de verschillende manieren waarop men herdenken en vieren vorm kan geven, ook in de toekomst. 

Jaarthematekst
Vervolgens droeg Natascha van Weezel haar jaarthematekst ‘Nieuwsgierigheid naar de Ander’ voor. Natascha van Weezel is journalist, filmmaker, auteur en vaste columnist bij Het Parool
De jaarthematekst dient ter inspiratie van allen die een herdenking of viering organiseren op of rondom 4 en 5 mei. Het jaarthema in 2023 is ‘Leven met oorlog’. 

Aansluitend gingen Arianne de Jong (directeur Nationaal Comité 4 en 5 mei) en Nienke Majoor (hoofd Herdenken en Vieren van het Nationaal Comité) in gesprek met de aanwezigen over 4 en 5 mei in 2023 en daarna.

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren vertelde over voetbal in de Tweede Wereldoorlog en hoe het digitale voetbalmonument – een website met de namen van bijna 3000 oorlogsslachtoffers in het Nederlands voetbal –  een goede bron kan zijn voor herdenken op lokaal niveau.

Het programma werd afgesloten met enkele scènes uit de theatervoorstelling Männerbund van acteur en theatermaker Lars Brinkman, die hij maakte voor Theater Na de Dam. De voorstelling is geïnspireerd door het Homomonument in Amsterdam waar elk jaar op 4 mei de vervolging van homoseksuelen overal ter wereld wordt herdacht. Brinkman probeert een nieuw licht te werpen op een geschiedenis die we allemaal denken te kennen.

 

Tooltip contents