4 en 5 mei Denkboek uitverkocht

6 maart 2023

Het 4 en 5 mei Denkboek, editie 2023 is uitverkocht. Ieder jaar kunnen scholen gratis het Denkboek bestellen voor leerlingen in groep 7 en 8. Inmiddels is de volledige oplage van 235.000 exemplaren  besteld door basisscholen uit het hele land.

Met het Denkboek daagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei kinderen uit na te denken over de Tweede Wereldoorlog, herdenken en vieren, vrijheid en democratie. Ze onderzoeken wat deze thema’s voor hen betekenen en hoe gebeurtenissen uit het verleden nu relevant voor ze zijn.

Editie 2023
Nieuw in de editie van 2023 zijn onder andere een (voor)leesverhaal over kinderverzet, een interview met Wieka en Lola, twee Oekraïense kinderen die moesten vluchten, en een tijdlijnopdracht over de bevrijding. Sosha Duysker (bekend van o.a. Het Klokhuis en De Buitendienst) is dit jaar het gezicht van het Denkboek. De leerlingen komen haar op verschillende plekken in het Denkboek tegen. Ook nam ze een boodschap op voor alle klassen die met het boek aan de slag gaan.

Denkboek.nl
De website denkboek.nl is voor de versie van 2023 aangevuld en vernieuwd. Er is een kaart toegevoegd waarop de locaties van musea en herinneringscentra door heel Nederland aangegeven zijn. De leerlingen kunnen ook een verhaal beluisteren over kinderverzet en meer lezen over de Tweede Wereldoorlog in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk in een nieuwe Uitklapper.

Dit jaar ligt het Denkboek eerder in de klas, zodat scholen meer tijd hebben om ermee aan de slag te gaan. Vanaf 7 maart wordt het Denkboek bezorgd op de scholen die het boek besteld hebben.

Tooltip contents