4 en 5 mei 2023: Leven met oorlog

26 april 2023

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Op 5 mei vieren we dat het Koninkrijk der Nederlanden in 1945 is bevrijd en dat we sindsdien in vrijheid leven.

Het thema voor de herdenkingen en vieringen is dit jaar ‘Leven met oorlog’. Het Nationaal Comité vraagt hiermee aandacht voor de impact van oorlog op individuen, families en op de samenleving.

4 mei
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn op 4 mei aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Schrijver Marcel Möring spreekt hier zijn 4 mei-voordracht Mens en medemens uit. Aansluitend legt het koninklijk paar tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam de eerste krans bij het Nationaal Monument. Na de twee minuten stilte volgt de voordracht van de 17 jarige Loewana Weiss uit Enschede, Overijssel. Televisie- en radiopresentator en actrice Dieuwertje Blok verzorgt dit jaar de toespraak. De NOS zendt de Nationale Herdenking in De Nieuwe Kerk en op de Dam vanaf 18.45 uur live uit op NPO 1.

5 mei
Overijssel is dit jaar de gastprovincie van de Nationale Viering van de Bevrijding. De Nationale Viering start met een inhoudelijk programma in de Dominicanenkerk in Zwolle. Daarna houdt voormalig voorzitter van de Europese Raad en oud-premier van België Herman Van Rompuy de 5 mei-lezing in het provinciehuis.

Aansluitend ontsteekt minister-president Rutte om 13.00 uur het Bevrijdingsvuur op het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle. Hij doet dit samen met Ambassadeur van de Vrijheid Froukje en de Oekraïense zangeres Roxolana. Dit is het startsein voor de veertien Bevrijdingsfestivals in het land. Tabitha, MEAU en Froukje verzorgen als Ambassadeurs van de Vrijheid verschillende optredens op de festivals.

Vrijheidsmaaltijden
In het hele land worden Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Op vrijheidsmaaltijden.nl is te zien waar en hoe laat de maaltijden plaatsvinden. Het recept voor de Vrijheidssoep is dit jaar van chef London Loy.

De Nationale Viering van de Bevrijding eindigt traditiegetrouw met het 5 mei-concert, in aanwezigheid van de koning, de koningin en de minister-president. Het concert wordt verzorgd door het Orkest Koninklijke Luchtmacht. De presentatie is in handen van Dieuwertje Blok en Soy Kroon. Solisten zijn Trijntje Oosterhuis, Alain en Dane Clark, Jenny Arean, Wibi Soerjadi en Claude. De jonge violiste Adinda van Delft en de uit Syrië afkomstige balletdanser Ahmad Joudeh treden ook op. De NOS zendt het 5 mei-concert vanaf 20.30 uur live uit op NPO 1.

Tooltip contents