4 en 5 mei 2022: weer samen herdenken en vieren

23 maart 2022

De herdenkingen op 4 mei en de vieringen op 5 mei kunnen weer doorgaan met publiek. Ook de Nationale Herdenking op de Dam is weer openbaar toegankelijk. Eric Corton zorgt dit jaar voor de rode draad binnen het programma van het 5 mei-concert. Chef Nadia Zerouali bedacht het recept voor de Vrijheidssoep van 2022.

Het jaarthema voor de herdenkingen en vieringen is dit keer Vrijheid in verbondenheid. Hiermee benadrukt het Nationaal Comité dat onze vrijheid onlosmakelijk is verbonden met de vrijheid van de ander. De oorlog in Oekraïne toont hoe kwetsbaar vrijheid is en sterkt het Nationaal Comité in zijn opdracht om oorlogsslachtoffers te herdenken en het belang van vrijheid, democratie en rechtsstaat uit te dragen.

4 mei
Na twee edities die vanwege de coronamaatregelen besloten waren, is de Nationale Herdenking op de Dam dit jaar weer openbaar toegankelijk. Presentator en historicus Hans Goedkoop houdt de 4 mei-voordracht in De Nieuwe Kerk. Burgemeester Halsema van Amsterdam houdt de toespraak tijdens de herdenkingsplechtigheid op de Dam.

Het Nationaal Comité hoopt dat alle Nederlanders op hun eigen manier invulling zullen geven aan 4 mei. Door het bezoeken van een van de talrijke herdenkingen, door om 20.00 uur twee minuten stilte in acht te nemen, door het leggen van bloemen bij een van de bijna vierduizend oorlogsmonumenten – of digitaal via 4en5mei.nl – of door het halfstok hangen van de Nederlandse vlag.

5 mei
Noord-Brabant is dit jaar de gastprovincie van de Nationale Viering van de Bevrijding. Ridder der militaire Willems-Orde luitenant-kolonel Gijs Tuinman houdt de 5 mei-lezing in de gemeente Oss. Ambassadeur van de Vrijheid Duncan Laurence haalt in de nacht van 4 op 5 mei het Vrijheidsvuur op in Wageningen om het op 5 mei samen met hoogwaardigheidsbekleders te ontsteken op het Bevrijdingsfestival in ‘s-Hertogenbosch. De ontsteking van het Vrijheidsvuur is het startsein voor de veertien Bevrijdingsfestivals die in het land plaatsvinden.

Op 5 mei vinden ook de Vrijheidsmaaltijden plaats. Chef Nadia Zerouali maakte dit jaar het recept voor de Vrijheidssoep. Op dit moment zijn er door heel Nederland en in het Caribisch deel van het Koninkrijk al meer dan driehonderd vrijheidsmaaltijden in voorbereiding. Het Nationaal Comité hoopt dat de Vrijheidsmaaltijden zullen uitgroeien tot de nieuwe 5 mei-traditie.

Bevrijdingsdag eindigt traditiegetrouw met het 5 mei-concert op de Amstel, voor Koninklijk Theater Carré. Eric Corton zorgt voor de rode draad binnen het programma dat live wordt uitgezonden door de NOS op NPO 1. Het concert wordt verzorgd door philharmonie zuidnederland onder leiding van chef-dirigent Duncan Ward. Naast de bijdrage van Eric Corton zijn er optredens van onder anderen Fresku, Tania Kross, Anita Meyer, Merijn van Haren, Wasim Arslan en Ella van Poucke.

Foto Eric Corton door Annemieke van der Togt. Foto Nadia Zerouali door Merlijn Doomernik.

Tooltip contents