10.000 Bosatlassen van de Tweede Wereldoorlog naar middelbare scholen

5 oktober 2020

Leerlingen uit de 6e klas van het Vossius Gymnasium in Amsterdam kregen vandaag de eerste van 10.000 gratis Bosatlassen van de Tweede Wereldoorlog uitgereikt. De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog is een uitgave van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en Noordhof Atlasproducties ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid. Dankzij een bijdrage van het vfonds in samenwerking met de Nationale Postcode Loterij is het mogelijk dat komende week 10.000 exemplaren van de atlas gratis worden verspreid onder alle scholen in het voortgezet onderwijs in Nederland.

Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan de geschiedenisdocent van het jaar Marike Barendse. Rond woensdag 7 oktober ontvangen de andere scholen hun atlassen. De Bosatlas kwam begin dit jaar uit en bereikte al snel de hoogste positie op de non-fictie lijst van De Bestseller 60.

De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog
Heldere kaarten, gedetailleerde infographics en authentiek fotomateriaal laten de Tweede Wereldoorlog op een nieuwe manier zien. In compacte beeldverhalen brengt de atlas zowel grote militaire veldslagen als het leven van alledag in beeld. Verhalen over de Duitse inval, vervolging, collaboratie, verzet en de bevrijding. Over de oorlog in Nederlands-Indië, de Japanse bezetting, vredesmissies en Srebrenica. Ook belicht de atlas thema’s die een stuk minder bekend zijn, zoals de Duivenbrigade, het Kattenburgtransport en de laatste Europese veldslag van de Tweede Wereldoorlog tussen Georgiërs en Duitsers op Texel. De Bosatlas sluit af met een overzicht van vrijheid en onvrijheid anno nu en toont daarmee aan hoe bijzonder 75 jaar leven in vrijheid in Nederland is.

Tooltip contents