4meiOverlay

Podcast: Vrijheid Volgens


Vrijheid Volgens

Vrijheid Volgens is een podcastserie van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, waarin journalist Maarten Dallinga mensen interviewt die ooit voor oorlog of onderdrukking naar Nederland zijn gevlucht. Hoe beleven zij vrijheid en onvrijheid?

Journalist Maarten Dallinga, maker van meerdere prijswinnende podcastseries, interviewt in Vrijheid Volgens Nederlanders die werden geboren in Eritrea, Irak, Syrië en voormalig Joegoslavië. Zij vertellen aan de hand van eigen ervaringen hoe ze vrijheid en onvrijheid beleefden in hun herkomstland, tijdens hun vlucht en in Nederland. De persoonlijke verhalen concretiseren het voor velen abstracte begrip vrijheid en zetten de luisteraar aan het denken.

Dallinga spreekt bijvoorbeeld met de 27-jarige Nouf Rafea, die geboren werd in de Syrische hoofdstad Damascus en in 2015 vluchtte voor de burgeroorlog. Ze ontwaakte door bombardementen en leefde iedere dag met het besef dat het haar laatste kon zijn. Maar wanneer zij samen met haar vriendin een stukje ging rijden in haar groene Suzuki, kon ze toch even blij zijn, vertelt ze. “We deden mooie liedjes aan en lachten, om de pijn te vergeten.”

Ook interviewt Dallinga de 37-jarige Tanja Bubic. Zij werd geboren in voormalig Joegoslavië en vluchtte op haar elfde voor de Bosnische burgeroorlog naar Nederland. Op basis van haar eigen ervaringen benadrukt zij de kwetsbaarheid van vrijheid: “Vrijheid blijft alleen bestaan als we ons blijven herinneren dat het heel makkelijk anders kan lopen.”

Twee van de podcastseries die Maarten Dallinga eerder maakte, werden bekroond met De Tegel, de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland. Dallinga schrijft verder voor NRC en is coauteur van Het vrijheidsboek (2015), een uitgave van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Luister hieronder naar de afleveringen of abonneer je via je favoriete podcastapp.

Lees ook het onderzoek naar de beleving van vrijheid, onvrijheid en herdenken door Bosniërs en Irakezen in Nederland.

En lees ook het essay dat Maarten Dallinga bij deze podcastserie schreef

 
luister naar podcast

Us uk apple podcasts listen badge rgb 1

Googlepodcast

Listenspotify

Vrijheid volgens

Klik hier voor andere podcastplatforms.

 

Gebruikte muziek (volgens voorwaarden Creative Commons Attribution 4.0 International -
creativecommons.org/licenses/by/4.0):

  • Blue Dot Sessions: Celestial Navigation/Hedgeliner/In Paler Skies/Li Fonte/The Envelope
  • Kevin MacLeod: Despair and Triumph/Relaxing Piano Music (via https://filmmusic.io)