4meiOverlay

Best practices


5 mei is op verschillende manieren te vieren. Hieronder vindt u twee voorbeelden die ter inspiratie kunnen dienen. Heeft u zelf een vorm gevonden en wilt u die delen, neem dan contact op met het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Ruurlo: Met verenigde krachten een boordevol programma


Economisch beleefde Nederland mindere tijden, en dat merkten ook de organisatoren van lokale oorlogsherdenkingen en bevrijdingsfeesten. In het Gelderse Ruurlo wilde het plaatselijke organisatiecomité het liefst een klein bevrijdingsfestival organiseren op 5 mei. Het bedrag dat de gemeente ter beschikking kon stellen schoot daarvoor echter tekort. Maar het comité besloot niet bij de pakken neer te zitten. Dankzij innige samenwerking met de Oranjevereniging en de middenstand was er op 5 mei ondanks het beperkte budget toch een boordevol programma voor jong en oud.

De dag begon met een ballonnenwedstrijd voor de kinderen en een toespraak van de burgemeester. Vervolgens stonden er nog een fietstocht, een kinderdisco en een speciale middag voor senioren op het programma. Voor al die bezigheden waren er veel vrijwilligers nodig, vertelt Jan Nijenhuis van de 4-5 mei commissie Ruurlo. Gelukkig kon hij vertrouwen op de plaatselijke Oranjevereniging. ‘De Oranjevereniging staat altijd klaar om ons te helpen, en omgekeerd geldt hetzelfde. We kunnen altijd een beroep op elkaar doen. Dat functioneert hartstikke goed.’

De commissie werkte niet alleen vruchtbaar samen met de Oranjevereniging, maar ook met de horeca. Dankzij die samenwerking kon het programma aangevuld worden met een picnick en een dansfeest. De horeca-ondernemers drongen zelf aan op een mooi feest, vertelt Nijenhuis. ‘Als wij zorgden dat we met een goed voorprogramma genoeg mensen op de been kregen, beloofden zij dat ze de rest zouden verzorgen.’ Zo zorgde een geest van samenwerking er in Ruurlo voor dat financiële beperkingen overwonnen werden.

Beekbergen: Een bevrijdingsconcert voor iedereen

Eind 2009 gingen de organisaties van de dodenherdenking en het bevrijdingsfeest in het Gelderse Beekbergen samen in de Stichting 4 en 5 mei Beekbergen. Ter ere van die samenwerking werd een speciale festiviteit georganiseerd: een bevrijdingsconcert op 5 mei. Tot verbazing van de organisatie liep het halve dorp uit voor het concert. Inmiddels is dan ook besloten om er een terugkerend evenement van te maken.

De sleutel tot het succes lag in de diversiteit van het programma, vertelt organisator Remon Mulder. ‘We hebben in Beekbergen wel tien muziekverenigingen en koren: onder andere een harmonieorkest, een christelijk koor, een dialectkoor en een popkoor. Wij vonden het mooi om die allemaal uit te nodigen. Daardoor ontstond een programma met muziek voor iedereen.’ 

Met de gewenste diversiteit in het achterhoofd koos Mulder ervoor om de deelnemende muziekverenigingen veel inspraak te geven. Hij vroeg hen bijvoorbeeld zelf muziekstukken te zoeken rond het thema ‘vrijheid wereldwijd’. Het leverde liedjes op die in de tijd van de Tweede Wereldoorlog populair waren, maar ook veel stukken uit andere culturen.

Om het bevrijdingsconcert laagdrempelig te houden, werd het in de openlucht georganiseerd. Die aanpak werkte: terwijl er 150 stoelen neergezet waren, kwamen zo’n duizend mensen kijken. ‘De aanwezigen waren allemaal enthousiast,’ zegt Mulder. ‘De ouderen genoten van de liedjes van vroeger. De jongeren waren blij verrast dat er ook muziek van nu gespeeld werd. En er zaten wat christelijke liederen tussen, dus de dominee was ook extra blij.’