4meiOverlay
Bevrijdingsfestivals - Bart Heemskerk

Bevrijdingsfestivals


Op veertien festivals wordt de bevrijding en de vrijheid gevierd en ook stilgestaan bij vrijheid en onvrijheid in de rest van de wereld.

Bevrijdingsfestivals

De Bevrijdingsfestivals gingen in 2020 niet door vanwege het coronavirus.

Ieder jaar vinden op 5 mei veertien Bevrijdingsfestivals plaats. Het vieren van de bevrijding en de vrijheid staat hier centraal en er wordt stilgestaan bij vrijheid en onvrijheid in de rest van de wereld. Want vrijheid is nog altijd niet vanzelfsprekend. 

Lees hieronder meer info of ga direct naar:


www.bevrijdingsfestivals.nl


Uitzending

De NOS zendt jaarlijks een verslag van de Bevrijdingsfestivals uit op NPO 3.

Samenwerking

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei coördineert de veertien Bevrijdingsfestivals . Het comité is verantwoordelijk voor de keuze van de Ambassadeurs van de Vrijheid en de helikoptertour op 5 mei. Ook coördineert het comité het 5 voor 5-moment. De organisatie en programmering is in handen van de festivals zelf. Alle festivals vormen samen een eenheid door hetzelfde logo, vormgeving en de overkoepelende website.

Ambassadeurs van de Vrijheid

In 2020 zijn Roxeanne Hazes, Lucas & Steve, Snell en Kris Kross Amsterdam de Ambassadeurs van de Vrijheid. Meer informatie over de ambassadeurs, de programma’s en achtergronden is te lezen op de website van de Bevrijdingsfestivals.

Geschiedenis van de festivals

Sinds 1980 zijn er festivals in Haarlem, Amsterdam en Wageningen. Vanaf 1990 is 5 mei een officiële feestdag en ontstaat het plan om in alle provincies een Bevrijdingsfestival te organiseren. In 1994 is dit plan gerealiseerd en heeft iedere provincie een eigen Bevrijdingsfestival. De Bevrijdingsfestivals zijn sindsdien uitgegroeid tot het grootste gratis toegankelijke eendaagse culturele evenement van Nederland. In iedere provincie, de hoofdstad Amsterdam en de hofstad Den Haag vieren jaarlijks bijna een miljoen mensen de vrijheid.

vfonds

Vrijheid door vrede. Van groot belang voor onze samenleving. Door herdenken en vieren, door herinnering en actualiteit te koppelen. Hierin investeert het vfonds. Het vfonds is de hoofdsponsor van de Bevrijdingsfestivals.