4meiOverlay
Verslag lezing 2018

Nederland heeft vandaag op feestelijke wijze de vrijheid gevierd tijdens tal van evenementen. Meer dan een miljoen bezoekers genoten van muziek en inhoudelijke festiviteiten op de veertien bevrijdingsfestivals. De ambassadeurs van de vrijheid, Fedde Le Grand, MY BABY en Ronnie Flex vlogen de hele dag met helikopters van het Defensie Helikopter Commando van festival naar festival. 

5 mei-lezing
De dag begon dit jaar in de provincie Fryslân, waar Stine Jensen de 5 mei-lezing hield (lees deze hier terug). Aansluitend werd de kinderlezing gehouden door Naomi Maneka (lees haar lezing hier terug). Na de lezingen vertrokken de gasten in een parade van oude legervoertuigen naar het festivalterrein, waar minister-president Mark Rutte het bevrijdingsvuur ontstak. 

5 mei-concert 
’s Avonds werd de Nationale Viering Bevrijding afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel in aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van dirigent Antony Hermus speelde muziek van onder meer Sjostakovitsj, Beethoven, Verdi en Bernstein. Als solisten traden op Willemijn Verkaik, CB Milton, Bastiaan Everink, Noa Wildschut, Maan en dansers van het Nederlands Dans Theater. Op 5 mei vieren we ieder jaar dat we in 1945 zijn bevrijd en sindsdien in een open, vrije democratische rechtsstaat leven. De NOS deed rechtstreeks verslag van de evenementen.

5meilw293_chrisvanhouts.jpg
5meilw286_chrisvanhouts.jpg5meilw275_chrisvanhouts.jpg5meilw230_chrisvanhouts.jpg5meilw095_chrisvanhouts.jpg5meilw227_chrisvanhouts.jpg5meilw311_chrisvanhouts.jpg5meilw140_chrisvanhouts.jpg5meilw456_chrisvanhouts.jpg5meilw446_chrisvanhouts.jpg5meilw402_chrisvanhouts.jpg5meilw412_chrisvanhouts.jpg5meilw490_chrisvanhouts.jpg5meilw511_chrisvanhouts.jpg