4meiOverlay

5 mei-kinderlezing


Sinds 2014 wordt aan de 5 mei-lezing een kindervariant verbonden: de 5 mei-kinderlezing, die de visie van een kind op het thema vrijheid laat zien.

5 mei-Kinderlezing

Kinderen uit groep 7 en 8 worden uitgedaagd hun stem te laten horen in de discussies over vrijheid. Kinderen zijn als geen ander in staat de vrijheid in beelden op te roepen. Hun visie is belangrijk, omdat hun woorden en beelden de vrijheid in de toekomst zullen vormgeven. 

De provincie Fryslân is in 2018 gastheer van de Nationale Viering Bevrijding op 5 mei. Traditiegetrouw vindt op Bevrijdingsdag tijdens de Nationale Viering de 5 mei-lezing plaats. Op uitnodiging van het Nationaal Comité 4 en 5 mei hebben kinderen uit deze provincie hun gedachten over vrijheid onder woorden gebracht. 

Tijdens de finale op 17 maart koos de jury de 10-jarige Naomi Maneka om haar verhaal tijdens de live-uitzending op 5 mei op NPO 1 voor te dragen.

Naomi vertelde in haar lezing over haar familiegeschiedenis en haar hoop voor de toekomst. “Ik ben een strijder, een strijder tegen oneerlijkheid. Een strijder voor hoop, vrede en een toekomst voor de wereld.” 

Voorgaande jaren