4meiOverlay
Thomas Erdbrink VPRO

Thomas Erdbrink


Journalist Thomas Erdbrink (1976) schreef in 2016 de 5 mei-lezing. De lezing werd gehouden in de provincie Groningen, waar de Nationale Viering van de Bevrijding begon.

Thomas Erdbrink

Thomas Erdbrink is sinds 2002 correspondent in Teheran, Iran. Erdbrink werkte voor onder andere het NOS Journaal, NRC Handelsblad en The Washington Post. Sinds 2012 werkt hij voor The New York Times. Hij is een van de weinige westerse journalisten in Iran. De serie 'Onze man in Teheran' waaraan hij meewerkte won in 2015 de Zilveren Nipkowschijf.

Erdbrink over zijn relatie met vrijheid en onvrijheid: "Mijn leven is een experiment, althans zo voelt het soms. Als kind was ik gefascineerd door onvrijheid. Mijn kinderboeken gingen over verzetshelden, in de krant las ik over conflicten in verre landen. Goed en kwaad waren vastomlijnde begrippen, vormgegeven door vreselijke gebeurtenissen die ik zelf nooit had meegemaakt. 

Later verhuisde ik naar Iran, een land in een regio waar heel anders over vrijheid wordt gedacht. Inburgeren daar was als een lastig computerspel, waarbij alles wat ik had geleerd over het individu en persoonlijke vrijheden een obstakel was. Als dat spel me iets heeft bijgebracht is het wel dat je vrijheid het meest waardeert, als je het mist. Ik ben vereerd om de 5 mei lezing te geven, juist daarom. "