4meiOverlay
5 mei-lezing

Stine Jensen (1972) is filosoof, schrijver en programmamaker. Ze werd geboren in Denemarken maar groeide op in Nederland. Ze promoveerde op een veelgeprezen cultuurwetenschappelijke studie Waarom vrouwen van apen houden en schrijft voor NRC Handelsblad.

Voor omroep HUMAN maakte ze sinds 2010 vijf series van het programma Dus ik ben, over allerlei aspecten van de filosofie. In 2011 schreef ze het geschenk voor de Maand van de Filosofie Echte vrienden, over intimiteit in tijden van Facebook. Samen met Spinvis en het Nederlands Kamerkoor maakte ze in 2014 de ontroerende en prikkelende voorstelling Sort Sol over privacy. Met Jan Jaap van der Wal ging ze als het anti-Spuiten en Slikken duo in de televisieserie Brainwash op zoek naar de betekenis van morele waarden.

Jensen beschouwt ‘vrijheid’ als de moeder aller waarden: “Het is belangrijk dat je handelingen niet door een autoriteit worden afgedwongen.” In het boek Dus ik ben onderzocht zij met Rob Wijnberg hoe wij onze identiteit vormgeven in een wereld die bestaat uit een schijnbaar eindeloze reeks ‘vrije keuzes’. In haar vervolg Dus ik ben weer staat juist onze ‘onvrije identiteit’ centraal.

Voorgaande jaren