4meiOverlay

5 mei-lezing


Rosanne Hertzberger hield in 2019 de 5 mei-lezing.

Aanpassing lezing 2020

In 2020 is er vanwege de coronacrisis geen 5 mei-lezing geweest.

5 mei-lezing

Rosanne Hertzberger (1984) is een Nederlandse schrijver, columnist en wetenschapper. Zij studeerde Life science & Technology aan de TU Delft en de Universiteit Leiden. In 2014 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam op metabolisme van melkzuurbacteriën. Daarna werkte ze enige tijd bij het Centre for Women’s Infectious Disease Researchaan de Washington-universiteit te Saint Louis. 

Sinds 2009 heeft Rosanne een vaste column bij NRC Handelsblad/nrc.next waarin ze een breed scala aan onderwerpen behandelt en waarbij ze vaak aanzet tot nieuw debat.

In april 2017 verscheen haar eerste boek Ode aan de E-nummers. Dit veelbesproken boek is een ode aan chemie en technologie in ons voedsel, van kunstmest tot zaadtechnologie, van conserveertechnieken tot vleesvervangers. In het boek laat ze op humoristische en scherpe wijze zien dat technologie ons eten veiliger, duurzamer en gezonder kan maken. Het is tegelijkertijd een kritiek op wat zij de ‘ont-ontwikkeling’ noemt: de anti-technologische houding van veel dertigers die uitvindingen als E-nummers, genetische technologie en vaccinaties massaal bij het grofvuil zetten. 

Ook was in zij in 2017 een van de deelnemers aan Zomergasten en in dat uitgebreide interview kwam de vrijheid van het individu meermaals ter sprake. “De overheid mag zich zeker bemoeien met wat wij eten. Maar ongezonde producten verbieden alleen omdat ze ongezond zijn, gaat te ver. Het is gewoon common sense dat je zaken die slecht zijn voor de gezondheid ontmoedigt. Dat doen we met roken en alcohol, via accijns, en dat moet ook gaan gebeuren met frisdrank en vlees, via een belasting. Frisdrank omdat het gaat om enorme verpakkingen vloeibare suikers en vlees omdat het gewoon erg slecht is voor het milieu. Dat leidt tot kosten en die moeten worden betaald. Daarbij geldt het principe: de vervuiler betaalt. In het geval van vlees moet daarom de producent worden belast. Met frisdrank is het juist de consument die de belasting moet betalen. Dat gezegd hebbende: de overheid heeft zich niet te bemoeien met onze (eet)cultuur.”

Hertzberger werkte mee aan het boek Eén verhaal uit duizenden – Kleinkinderen over de erfenis van de Shoah. Hierin worden kleinkinderen geïnterviewd, nadat zij de gefilmde getuigenissen van hun grootouders – overlevenden van de Holocaust - hebben gezien. Denise Citroen maakte dit boek na haar constatering dat het contact tussen overlevenden en hun kleinkinderen aanzienlijk beter verliep dan met hun ouders; zij waren niet direct belast met het oorlogsleed – de kleinkinderen stonden daardoor opener voor de oorlogsverhalen. In het boek komt Rosannes grootvader, de bacterioloog Ellis Hertzberger (1914-2008), aan het woord. Hij overleefde achtereenvolgens Theresiënstadt, Sachsenhausen, Auschwitz en Dachau doordat hij in de laboratoria van deze kampen te werk werd gesteld. “Opa wist te overleven, ook al ging dat soms ten koste van anderen”, zegt Rosanne Hertzberger. “Het was hij of een ander. En die ander kende hij niet. Daarmee laat hij ons iets van de onmenselijkheid van deze oorlog voelen.”

De herdenking op 4 mei wordt door haar als zeer belangrijk ervaren. Rosanne: “Laatst moest er een datum worden geprikt voor een vrijgezellenfeest van een vriendin. Toen stond 4 mei er gewoon tussen. Dat vond ik echt niet kunnen. Die avond is het voor mij Dodenherdenking.”

Foto: Merlijn Doomernik

Voorgaande jaren