4meiOverlay

Artiesten uitgelicht


De artiesten die tijdens het 5 mei-concert optreden, hebben ieder een eigen verhaal over oorlog en vrijheid. Die verscheidenheid aan verhalen maakt 4 en 5 mei zo bijzonder. De artiesten wonen ook de Nationale Herdenking op de Dam bij, want herdenken en vieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het 5 mei-concert wordt in 2019 verzorgd door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht onder leiding van dirigent Maurice Luttikhuis.

De solisten die optreden zijn Jamai, Ruth Jacott, harpiste Lavinia Meijer en Michelle David & The Gospel Sessions. Ook betreden ZO! Gospel Choir en ISH Dance Collective het podium op de Amstel. 

Meer informatie over de artiesten en het orkest is hieronder te vinden. Fotografie door Ben Houdijk.

Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht


Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht

Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht is een van de officiële beroepsorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. Het orkest werd direct na de bevrijding in 1945 als fanfarekorps opgericht. De musici verzorgen de muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden. Nergens anders ter wereld vind je 41 blazers en een 7-koppige ritmesectie in één orkest.

In 2019 is het 200 jaar geleden dat de basis werd gelegd voor de militaire muziek van de krijgsmacht. Op 3 december 1818 beschikte koning Willem I bij Koninklijk Besluit dat elk regiment zijn eigen muziekkapel kreeg, waarmee vanaf 1 januari 1819 de Nederlandse militaire muziek een feit was.

 

Ruth Jacott


Ruth Jacott

In 1987 speelde zangeres Ruth Jacott de rol van Grisabella in de Nederlandse versie van Cats. Daarna kreeg ze de rol van Dinah in de musical A Night at the Cotton Club met onder anderen Humphrey Campbell en Madeline Bell. Hiervoor ontving Ruth een Zilveren Harp. Met het lied Vrede vertegenwoordigde Ruth In 1993 Nederland op het Eurovisie Songfestival in Ierland. Verder heeft Ruth Jacott veel succesvolle albums en singles uitgebracht en doet zij grote shows en theatertours.

Als voorbereiding op haar onewomanshow Simply the best las Ruth verhalen over de levens van haar idolen Aretha Franklin, Ella Fitzgerald, Tina Turner – die waren vaak niet mis. Verhalen over uitbuiting, discriminatie, mishandeling. Jazz- en soullevens vol leed. “Het zijn vrouwen die vochten voor een betere toekomst. Ik vertel graag het verhaal van Josephine Baker, de discriminatie die haar ten deel viel, hoe ze streed voor haar rechten. Hoe dergelijke sterren in de ban raakten van foute mannen, verslaafd raakten en werden mishandeld. Dankzij hen kan ik doen wat ik wil. Met dát in mijn hoofd opende ik de show. We’ve come a long way. Ik hoef als zwarte vrouw niet meer door de achterdeur.”

“Als ik niet aan het werk ben, dan zit ik op 4 mei om 20.00 uur voor de televisie voor de Nationale Dodenherdenking. Dat raakt me elk jaar weer, omdat het een van de weinige dagen in het jaar is dat de saamhorigheid in het land voelbaar is. Ik heb in mijn directe omgeving mensen die moeten vechten voor vrijheid. En mijn familie heeft zelf meegemaakt wat het is om niet vrij te zijn. Voor mij is vrijheid dus niet alleen belangrijk, maar ook iets wat niet vanzelfsprekend is. Daarom is het heel belangrijk dat we stilstaan bij het feit dat we vrij zijn.”

Jamai Loman


Jamai Loman

Jamai Loman is een Nederlandse zanger, musicalacteur en tv-presentator. Hij speelde in diverse musicals, zoals Hello Dolly, Jesus Christ Superstar en Les Miserables. Zijn rol in de laatstgenoemde leverde hem een Johnny Kraaijkamp Musical Award op. Sinds 2009 is hij ook tv-presentator van onder meer Waar is Elvis?RTL Boulevard en The Voice of Holland.  

“Voor mij persoonlijk betekent vrijheid vooral kunnen zijn wie je bent: vrijheid van geloofsovertuiging, vrijheid van seksuele voorkeur, vrijheid van meningsuiting. Maar ook vrijheid in creativiteit en expressie. Die vrijheden hebben we in Nederland wel, maar ze zijn niet altijd vanzelfsprekend.” 

“Het concert op de Amstel is altijd een feestje, zonder dat het feestgevoel het ingetogen karakter overstemt. Ik vind het bijzonder dat ik dit jaar vanaf het podium mag bijdragen aan die bijzondere sfeer in de stad die vrijheid en tolerantie van oudsher zo hoog in het vaandel heeft staan.”

Michelle David & The Gospel Sessions


Michelle David & The Gospel Sessions

De Amerikaanse Michelle David groeide op met de kerk en begon op haar vierde te zingen. In 1992 ging ze met de Broadway-musical Mama, I Want To Sing de wereld rond. Zo kwam David in Duitsland terecht, waar ze twee jaar deel uitmaakte van de groep The Golden Gospel Singers. Daarna kwam ze naar Nederland; haar eerste show was The Sound of Motown. Toen Michelle terugkeerde naar de Verenigde Staten deed ze daar achtergrondvocalen voor Diana Ross en Michael Bolton. Weer terug in Nederland maakte zij deel uit van de formatie Big, Black & Beautiful. Met haar muzikale begeleiders van The Gospel Sessions geeft de zangeres de aloude gospel een heel nieuwe dimensie.

“Sinds ik in Nederland woon, kijk ik naar de 5 mei-viering op tv. Wat me daarbij altijd vooral opvalt, is de saamhorigheid van het volk op die dag. Wat dat betreft ging er een wereld voor mij open toen ik vanuit New York in Nederland kwam wonen. De open en tolerante Nederlandse maatschappij heeft me echt aangenaam verrast. Hier kon en mocht ik voor het eerst van m’n leven echt zijn wie ik ben. Hier heb ik vrijheid gevoeld zoals vrijheid volgens mij moet zijn. En dat vrije gevoel heb ik met The Gospel Sessions.”

Lavinia Meijer


Lavinia Meijer

Lavinia Meijer (1983) werd geboren in Zuid-Korea. Toen ze twee was werd ze geadopteerd en kwam ze naar Nederland. Toen ze negen jaar was leerde ze harp spelen. Ze speelt niet alleen klassiek repertoire, maar ook hedendaagse muziek en laat zo onvermoede kanten van haar instrument zien. In een solovoorstelling verweefde ze persoonlijke verhalen met muziek vanaf de jaren zeventig tot nu. Lavinia werkte samen met artiesten zoals Philip Glass, Iggy Pop, Ludovico Einaudi en Laurie Anderson en is geboeid door veranderingen binnen de kunst. Haar ervaringen en interesses brengt ze samen in een programma waarin ze bruggen bouwt tussen haar muziek en beeldende en schrijvende kunst, spoken word, film, animaties en nieuwe elektronische experimenten.  

“Ik ben opgegroeid in en rond Wageningen waar in hotel De Wereld de capitulatie in 1945 is getekend. 5 mei leeft daar dus enorm: veteranen, festiviteiten, noem maar op. En daar stond ik als kind altijd middenin, speelde harp op straat.”  

“Vrijheid betekent voor mij dat je altijd een vangnet om je heen hebt en je eigen pad kunt creëren. Ik ben zelf geboren in Zuid-Korea en geadopteerd. Toen ik mijn biologische vader ontmoette, ontdekte ik dat hij dat vangnet niet heeft gehad. Door die ontmoeting ben ik de waarde van vrijheid pas echt gaan beseffen. De bezoekers van het 5 mei-concert wil ik een gevoel van verbinding meegeven. Ik zal in elk geval het Koreaanse volksliedje Arirang ten gehore brengen, dat ik ook in Noord- én Zuid-Korea wil spelen. Dat is mijn ode aan de vrijheid: een emotioneel lied over verlangen naar verbinding dat alle Koreanen kennen en waarmee ik een muzikale brug tussen die gescheiden landen wil slaan.”

ZO! Gospel Choir


ZO! Gospel Choir

ZO! Gospel Choir is een multi-etnisch koor, ontstaan in de Bijlmermeer en uitgegroeid tot een van de meest gevraagde koren in Nederland. “De koorleden komen inmiddels uit heel Nederland en ze zijn ook op andere punten divers”, zegt manager Gordon Cruden. “Hetero, gay, getrouwd, single, vrouw, man, mensen uit Syrië, Indonesië, Friesland, Ghana, Suriname, en van de Caraïben. Het is zoals de wereld volgens ons nu in elkaar zit”, zegt hij. “Met de demografische variabelen zoals die hier gelden, maken we een specifiek Nederlands geluid. Dat is weer anders dan in Amerika, of in Engeland.”

Het repertoire varieert van krachtige opzwepende Black Gospel tot ingetogen soulvolle nummers en uitstapjes naar andere genres zoals jazz, klassiek, R&B en pop.

ISH Dance Collective


ISH Dance Collective

ISH is alles, maar niet wat je denkt. Een collectief van eigenwijze individuen dat gelooft dat grenzen niet bestaan en dat de wereld eigenlijk een speeltuin is. Sinds 2000 verbindt ISH mensen door hen te verrassen. Skills van de straat gaan de verbinding aan met gevestigde kunstvormen. Op innovatieve wijze slaan de voorstellingen en educatieprojecten van ISH een brug tussen kunstvormen, disciplines en culturen. 

ISH houdt van kunstenaars die op het hoogste niveau kunnen presteren maar ook genoeg lef hebben om buiten de lijntjes te kleuren. Door met uiteenlopende partijen zoals Het Nationale Ballet samen te werken, ontstaan er op artistiek en productioneel niveau nieuwe kruisbestuivingen.