4meiOverlay

Artiesten uitgelicht


De artiesten die tijdens het 5 mei-concert optreden, hebben ieder een eigen verhaal over oorlog en vrijheid. Die verscheidenheid aan verhalen maakt 4 en 5 mei zo bijzonder. De artiesten wonen ook de Nationale Herdenking op de Dam bij, want herdenken en vieren zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het 5 mei-concert werd dit jaar verzorgd door Het Metropole Orkest o.l.v. chef-dirigent Jules Buckley.

De solisten die optraden zijn: Remy van Kesteren, Roel van Velzen en Joy Wielkens. Daarnaast verzorgden ZO! Gospel Choir, dansers van Het Nationale Ballet en de cast van Soldaat van Oranje - De Musical een optreden.

Meer informatie over de artiesten, het orkest en de dirigent is hieronder te vinden.

Het Metropole Orkest o.l.v. Jules Buckley


Het Metropole Orkest o.l.v. Jules Buckley

 Het Metropole Orkest verzorgde dit jaar het 5 mei-concert. Het Metropole Orkest werd in 1945 opgericht en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een veelzijdig orkest. Het speelt geen klassieke muziek, maar jazz, pop, chansons, cabaret, musicals, film- en wereldmuziek. Sinds 2013 staat het orkest onder leiding van Jules Buckley, een muzikale vernieuwer die zich thuisvoelt in vele genres.

Bevrijdingsdag wordt elk jaar met veel muziek gevierd. “Ik zou niet weten hoe je dat anders zou moeten doen”, aldus Jules Buckley. “Muziek is een geweldige manier om mensen te verbinden. Dat is ook terug te zien aan de geschiedenis van popmuziek. Zelfs in de mainstreammuziek van de jaren tachtig was dat al zo, zoals bij Nena met 99 Luftballons.”

Foto: Hans van der Woerd

Website Metropole Orkest

Remy van Kesteren


Remy van Kesteren

Harpist Remy van Kesteren werd al op tienjarige leeftijd toegelaten tot het Utrechts Conservatorium en studeerde in 2010 cum laude af. Inmiddels heeft Remy diverse prijzen gewonnen. In 2016 won hij de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor klassieke musici. Vorig jaar verscheen zijn album Tomorrow Eyes met - voor het eerst - geen klassieke, maar zelfgecomponeerde popmuziek.

"Op 5 mei probeer ik om mijn eigen manier, door de stukken die ik speel, mensen te inspireren om over vrijheid na te denken. Ik kan vrijheid niet los zien van alle wereldgebeurtenissen – vooral de vluchtelingensituatie geeft voor mij een nieuwe dimensie aan vrijheid. Zo zat ik anderhalf jaar geleden voor een concert in een taxi in Londen. De taxichauffeur was een Afghaanse vluchteling. Hij vertelde mij hoe hij van de één op de andere dag zijn land moest verlaten en zijn beroep als arts niet meer kon uitoefenen. Hij moest een geheel nieuw bestaan opbouwen. Dat raakte me. Tot dan toe had ik er nooit over nagedacht hoe het zou zijn om mijn huis te verlaten, nooit meer harp te kunnen te spelen en ergens anders een nieuw leven te beginnen zonder mijn muziek. En dat realiseerde ik me ineens.” 

Website Remy van Kesteren

 

Roel van Velzen


Roel van Velzen

Zanger en pianist Roel van Velzen is met zijn drie albums, verschillende theatertours en een Gouden Harp een gevestigde naam in de Nederlandse muziekwereld. In 2008 was hij Ambassadeur van de Vrijheid. “Waar ik me nog wel eens aan stoor, is dat mensen vrijheid van meningsuiting zien als een vrijbrief om maar van alles te zeggen. Met vrijheid komt een verantwoordelijkheid, vind ik, je moet er iets positiefs mee doen. Vrijheid is niet vanzelfsprekend, we moeten het koesteren en bewaken." 

"Het 5 mei-concert is een mooie kans om mensen te laten nadenken en de vrijheid te vieren. Muziek kan de brug slaan. De koppeling maken tussen het oorlogsverleden en onze vrijheid is belangrijk. Mensen moeten thuis eruit halen wat ze willen, maar ik denk dat dat vanzelf gebeurt met zo veel verschillende kunstvormen op het podium.”

Website Roel van Velzen

Joy Wielkens


Joy Wielkens

 Actrice en zangeres Joy Wielkens studeerde in 2003 af aan de Amsterdamse Kleinkunst Academie en speelde daarna grote rollen in onder meer de politieserie Van Speijk en de musical The Lion King. Het vieren van de vrijheid betekent voor haar meer dan alleen samenzijn met dans, gezelligheid en muziek.

“Ik ben van Surinaamse afkomst dus ik trek het automatisch breder dan de Tweede Wereldoorlog. Ik ben me er als zwarte vrouw van bewust dat niet iedereen even vrij is, ook in het Nederland van nu. Binnen onze vrijheid zijn er helaas vaak beperkingen – een glazen plafond -  voor mensen van kleur. Ik zou daarom graag willen dat we minder bang voor elkaar zijn, want angst brengt veel kwaad met zich mee.” 

Soldaat van Oranje - De Musical


Soldaat van Oranje - De Musical

Soldaat van Oranje - De Musical is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van verzetsstrijder Erik Hazelhoff Roelfzema. Op dit moment wordt de rol van Erik vertolkt door Valentijn Benard [afwisselend met Jonathan Demoor]. Inmiddels is de musical al ruim zes jaar te zien in de TheaterHangaar op het voormalige vliegveld Valkenburg in Katwijk. Soldaat van Oranje - De Musical heeft zich ook met speciale voorstellingen voor middelbare scholieren de afgelopen jaren verbonden aan de thema’s herdenken en vieren. Van generatie op generatie worden niet alleen het verhaal van Erik Hazelhoff Roelfzema, maar ook de persoonlijke familieverhalen van het publiek doorverteld en blijven de herinneringen levend.

Op 5 mei is Valentijn vaak bij zijn opa en oma: “Voor mijn opa en oma was de bevrijding magisch. De mensen, die nog uitgemergeld waren vanwege de hongerwinter, durfden weer hun huis uit te komen. Op straat liepen mannen in vreemde pakken rond die Engels spraken. Ze deelden brood uit, en chocolade en sigaretten. Heel bijzonder. Dat gevoel is nu natuurlijk weg. Om ons eraan te herinneren hebben we tegenwoordig Bevrijdingsdag. Dat vind ik heel belangrijk, het is onze taak om voortdurend na te blijven denken over het hernieuwde belang van vrijheid.”

Website Soldaat van Oranje - De Musical

 

Het Nationale Ballet


Het Nationale Ballet

Met ruim 80 dansers uit de hele wereld behoort het Nationale Ballet tot de meest toonaangevende balletgezelschappen ter wereld. Het gezelschap staat onder de artistieke leiding van directeur Ted Brandsen. Hans van Manen en Krzysztof Pastor zijn vaste choreografen van het gezelschap en David Dawson is associate artist. Het Nationale Ballet danst de bekende, grote klassieke producties als Het Zwanenmeer en The Sleeping Beauty maar ontwikkelt ook eigentijdse, grootschalige producties als Mata Hari en nieuwe korte balletten. 

 

Website Het Nationale Ballet

Igone de Jongh


Igone de Jongh

Igone de Jongh promoveerde al op haar vierentwintigste tot eerste soliste bij Het Nationale Ballet. Igone is nu al twaalf jaar de enige Nederlandse eerste soliste van dit gezelschap. Behalve om haar bijzondere vertolkingen van het klassieke balletrepertoire staat Igone vooral bekend als muze van Hans van Manen, een van de meest vooraanstaande Nederlandse choreografen. Tijdens de Nederlandse Dansdagen 2016 kreeg Igone de Jongh de Gouden Zwaan voor haar grote bijdrage aan de Nederlandse dans.

Foto: Sasha Gouliaev

Vito Mazzeo


Vito Mazzeo

De Italiaanse danser Vito Mazzeo danste bij The Royal Ballet, het Teatro dell’Opera di Roma en het San Francisco Ballet. Vito’s overstap in 2013 naar Het Nationale Ballet is ingegeven door een bewondering voor het veelzijdige repertoire van de groep en, in het bijzonder, door een fascinatie voor het werk van Hans van Manen. In 2016 ontving Vito de 'Premio Valore', de prijs voor een bijzondere dansprestatie, voor zijn vertolking van Le Père Laurence in de productie Roméo et Juliette van de Duitse choreografe Sasha Waltz. Hij danste deze rol in de eerste gezamenlijk productie in de geschiedenis van Het Nationale Ballet en De Nationale Opera.

Foto: Het Nationale Ballet

ZO! Gospel Choir


ZO! Gospel Choir

ZO! Gospel Choir is een multi-etnisch koor, ontstaan in de Bijlmermeer en uitgegroeid tot een van de meest gevraagde koren in Nederland. Het repertoire varieert van krachtige opzwepende Black Gospel tot ingetogen soulvolle nummers en uitstapjes naar andere genres zoals jazz, klassiek, R&B en pop.

Foto: ZO! Gospel Choir