4meiOverlay
5 mei-concert - Ilvy Njiokiktjien

Vieren


Op 5 mei vieren wij de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven. De hele dag door zijn er festiviteiten in het land.

Aanpassinge 2020

In 2020 is het programma vanwege het coronavirus aangepast.

Corona

5 mei-lezing 2020
De 5 mei-lezing met Bondskanselier Merkel kon door de omstandigheden helaas niet doorgaan. Hoewel de veertien Bevrijdingsfestivals ook niet doorgingen, stonden de Ambassadeurs van de vrijheid dit jaar toch stil bij 75 jaar vrijheid. Online en via social media lieten de ambassadeurs Roxeanne Hazes, Snelle, Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam op 5 mei van zich horen. 

Bevrijdingsfestivals 2020
De bevrijdingsfestivals gingen in 2020 niet door.

5 mei-concert 2020
Ter vervanging van het jaarlijkse 5 mei-concert maakte de NOS in samenwerking met het Nationaal Comité een uitzending vanuit de foyer van Theater Carré in Amsterdam. Simone Kleinsma, Roel van Velzen, mezzosopraan Maria Fiselier en violiste Noa Wildschut maakten daar hun opwachting, op een bijzondere manier begeleid door het Metropole Orkest. Daarnaast gaf presentator Simone Weimans een overzicht van de hoogtepunten uit de 5 mei-concerten uit het verleden. De NOS zond de bevrijdingsspecial uit op NPO 1.