Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Arie den Toom te Rotterdam is een betonnen gedenksteen met twee bronzen plaquettes.

Teksten
De tekst op de plaat aan de bovenzijde luidt:

‘VOOR HEN
DIE VIELEN
1940 1945′.

De tekst op de plaat aan de voorzijde luidt:

‘IN MEMORIAM
ARIE DEN TOOM
VERZETSLEIDER
GEBOREN 8 MEI 1906
GEVALLEN 3 APRIL 1945
ZIJN MOEDIG OFFER
WAS VELER BEHOUD!’.

De geschiedenis

Het monument voor Arie den Toom te Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsleider die op 3 april 1945 door de bezetter is doodgeschoten op de Lage Oostzeedijk. Hij was een van de twintig mannen die daar als represaille voor liquidatie van een Nederlandse politie-officier werden gefusilleerd.

Arie den Toom was tijdens de bezettingsjaren beheerder van het feestgebouw Courzand op de Heyplaat, dat door personeel van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij als lunch- en vergaderruimte werd gebruikt. Den Toom kreeg in het begin van de oorlog al spoedig contact met de Landelijke Organisatie en het gebouw Courzand werd een ontmoetingsplaats voor verzetsmensen. Ook werden in dit pand wapens opgeslagen. Door verraad werd op 13 maart 1945 door de Sicherheitspolizei een inval in Courzand gedaan. Daarbij werden dertien verzetsstrijders gearresteerd, waaronder Arie den Toom. Hij werd als ‘Todeskandidaat’ opgesloten in een cel van het Haagsche Veer. Op 3 april werd hij samen met nog negen anderen naar de Lage Oostzeedijk gebracht en gefusilleerd.

Arie den Toom is in 
augustus 1945 herbegraven in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1969.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst in het Henk Huismanplantsoen op de hoek Heysekade/ Courzandseweg te Rotterdam. Henk Huisman was tijdens de Tweede Wereldoorlog verzetsstrijder.

Bron
Van De Zweth tot Zadkine – Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents