Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Eerste Pijnackerstraat te Rotterdam is een bronzen reliëf in de vorm van een fakkel. Bovenaan is een afbeelding van een mensenfiguur aangebracht die met gespreide armen een aantal figuren beschermt: links vrouwen en kinderen die worden weggevoerd en rechts mannen die te werk worden gesteld. Aan de voet van het reliëf zijn symbolen aangebracht van het werk dat de slachtoffers deden: het vervalsen van persoonsbewijzen en het drukken van illegale geschriften.

Tekst
De tekst op het reliëf luidt:

‘J.J. HAMELINK
GEB. 24 JUL. 1902
E. ZWITSER
GEB. 10 FEBR. 1914
T. VAN EST
GEB. 19 JUL. 1913

18 OCT.
1942’.

Symboliek
De fakkel staat symbool voor het verzetsvuur.

Wijziging
In januari 2022 is het monument gestolen. Waar het monument zich nu bevindt is onduidelijk.

De geschiedenis

Het monument aan de Eerste Pijnackerstraat te Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan drie verzetsmensen die hier op 18 oktober 1942 zijn omgekomen.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

T. van Est, J.J. Hamelink en E. Zwitser.

In het gebouw ‘Geloof en Vrijheid’ van de N.H. kerk kwam tijdens de bezettingsjaren regelmatig een groep verzetslieden bijeen. De verzetsgroep werd geleid door Jacob Jan Hamelink. Op 18 oktober 1942 werd door de Sicherheitspolizei een inval in het pand gedaan. Hamelink, Emanuel Zwitser en Teunis van Est kwamen daarbij om het leven.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Stichting Maatschappelijk en Cultureel Werk Het Oude Noorden.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1961.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich op de gevel van het wijkgebouw ‘Het Oude Noorden’, gevestigd aan de Eerste Pijnackerstraat te Rotterdam.

Bronnen

  • Van De Zweth tot Zadkine – Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X;
  • Sta een ogenblik stil… Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

K. van Est | 27 jul 2022

Tijdens de bezettingsjaren kwam er in het gebouw “Geloof en Vrijheid” aan de 1e Pijnackerstraat in Rotterdam regelmatig een groep verzetslieden bijeen. Mijn oom, Teunis van Est, was één van hen. De groep hield zich o.a. bezig met het vervalsen van persoonsbewijzen en het drukken van illegale geschriften.

Eén van deze bijeenkomsten werd verraden. Op 18 oktober 1942 verschenen er vijf foute rechercheurs van groep 10, de beruchte afdeling van de Rotterdamse politie die zich bezig hield met de Jodenvervolging en de bestrijding van het verzet, bij het pand aan de 1e Pijnackerstraat. Er werd een inval gedaan en er ontstond een vecht- en schietpartij. Drie mensen werden door politiekogels getroffen en kwamen bij deze inval om het leven. Dit waren Teunis van Est, Jacob Jan Hamelink en Emanuel Zwitser.

Ter nagedachtenis aan de drie omgekomen verzetslieden werd er in 1961 een monument opgericht aan de 1e Pijnackerstraat te Rotterdam. Helaas werd dit monument in januari 2022 gestolen.

Het “Verzetsherdenkingskruis”, een nationale onderscheiding, werd postuum door het Nationaal Comité Verzetsherdenkingskruis aan Teunis van Est toegekend. De onderscheiding werd uitgereikt door Prins Bernhard en door mijn vader, Arie van Est, in ontvangst genomen.

E. van der Wal-Zwitser | 04 mei 2018

Ik ben de dochter van Zwitser, ik was 2 maanden toen hij vermoord werd.

Toen dit monument onthuld werd heb ik samen met de kleindochter van Hamelink de bloemen erbij geplaatst

Er was een krant bij die foto's maakte, die zouden ze ons toesturen, alleen is dat nooit gebeurd.

Het was voor mij toen een emotioneel gebeuren.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents