Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Serooskerke (gemeente Veere) is een bronzen reliëf van een Britse commando in battledress met in de rechterhand een trompet (symbool voor de Last Post). Het reliëf is geplaatst tegen een gemetselde muur. Op het gemetselde voetstuk daaronder is een natuurstenen plaquette met tekst bevestigd. Links op de plaquette is het embleem van het 48th Royal Marine Comando aangebracht en rechts het embleem van het 79th Armoured Division (de buffelkop). Aan weerszijden van het reliëf loopt een laag, bakstenen muurtje. Op dit muurtje zijn links twee plaquettes bevestigd en rechts één plaquette met een embleem.

Teksten
De tekst onder het beeld luidt:

'HUN LEVEN – ONZE VRIJHEID
LEST WE FORGET
8 NOVEMBER 1944.'

De tekst op de plaquette aan de rechterzijde van het beeld luidt:

'TO THE CITIZENS OF
SEROOSKERKE (W)
ON THE 40TH ANNIVERSARY
OF LIBERATION 8TH NOV: 1984
FOR THEIR FRIENDSHIP AND HOSPITALITY
TO OLD COMRADES OF 48 COMMANDO
ROYAL MARINES OVER THE 40 YEARS
THIS PLAQUE WAS UNVEILED BY
MAJ. D.J. FLUNDER.M.C., V.R.D. (A TROOP)
OF 48 COMMANDO.'

Links op deze plaquette staat een embleem, de tekst op het embleem luidt:

'GIBRALTAR

PER MARE PER TERRAM.'

Links van het reliëf hangt een plaqeutte met de namen van de omgekomen geallieerden:

'ROLL OF HONOUR
SEROOSKKERKE (W) 8 NOVEMBER 1944

48 RM CDO STEPHENS K.W. MNE 22
NAME RANK AGE TITTMUSS P.G. MNE 19
BEAN W.G. MNE 22 WALL N.F. MNE 19
ENGLAND W.H. X Lt 25 BRANCH W.J. XX PTE 28
FOGG D. L. CPL 21 x = (S.A.T.C.) XX = (R.A.M.C.)
GIBBS R.M. MNE 19 79 ASLT SQDN RE
LAW J.E. CPL 24 BOLD A. DVR 25
MEE A.J. MNE 23 COLEY J.W. L.SJT 30
PEACE H. SGT 24 HYLAND J. SPR 24
POTTER F. MNE 21 PEARCE C.W. SPR 21
SAVAGE C.C. MNE 21 TOWN C.E. L.CPL 20
SHRIGLEY E. CPL 29
SKELLAND C. MNE 25.'

Geheel links hangt een plaquette ter nagedachtenis aan de gesneuvelde militairen in het voormalig Nederlands-Indië. De tekst op deze plaquette luidt:

'1945 1962

NEDERLANDS – INDIË

TER HERINNERING AAN DE GESNEUVELDE MILITAIREN
BEDENKT DAT ZIJ HUN LEVEN GAVEN TIJDENS DE UITVOERING
VAN HUN OPDRACHT VOOR HET VADERLAND

A. FRANCKE BIGGEKERKE * 02.05.1925 † MANONDJAJA 22.08.1947
J. JOZIASSE GAPINGE * 30.08.1926 † SOERABAJA 06.11.1947
B. POPPE GRIJPSKERKE * 21.02.1926 † TJIMAHI 11.10.1948
W. DE VOOGD GRIJPSKERKE * 14.04.1925 † BIROE BIROE 05.08.1947
J. KLAP KOUDEKERKE * 02.11.1915 † BANDJERMASIN 19.03.1949
L. TREFFERS KOUDEKERKE * 14.09.1929 † SOERABAJA 13.04.1950
A. SPRUIJT MELISKERKE * 01.06.1926 † SOERABAJA 16.11.1948
P. MELSE OOSTKAPELLE * 27.03.1918 † UTRECHT MIL. HOSP. 22.02.1950

VER. OUD MILITAIREN INDIËGANGERS.'

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument in Serooskerke (gemeente Veere) herinnert aan de Tweede Wereldoorlog en aan het herwinnen van de vrijheid. In het bijzonder worden negentien militairen van de 48th Royal Marines Commando herdacht die op 8 november 1944 te Gapinge zijn gesneuveld. Met een plaquette worden acht medeburgers herdacht die tijdens de koloniale oorlog in Indonesië als militair in het voormalig Nederlands-Indië zijn omgekomen.

De namen van de negentien slachtoffers van de 48th Royal Marines Commando luiden:

W.G. Bean, A. Bold, W.J. Branch, J.W. Coley, W.H. England, D. Fogg, R.M. Gibbs, J. Hyland, J.E. Law, A.J. Mee, H. Peace, C.W. Pearce, F. Potter, C.C. Savage, E. Shrigley, L. Sjt, C. Skelland, K.W. Stephens, P.G. Tittmuss, C.E. Town en N.F. Wall.

De namen van de acht Nederlandse militairen luiden:

A. Francke, J. Joziasse, J. Klap, P. Melse, B. Poppe, A. Spruijt, L. Treffers en W. de Voogd.

Op de ochtend van 8 november 1944, toen de overgave van de Duitse troepen op Walcheren reeds een feit was, kreeg een commandogroep van 48th Royal Marines Commando opdracht de verschillende droge dorpskernen te controleren op achtergebleven Duitse militairen. Met vier zogenaamde Buffalo’s reden deze commando's van Domburg via Oostkapelle naar Serooskerke. In dit dorp waren geen Duitse soldaten meer aanwezig en na feestelijk te zijn onthaald door de bevolking, trokken zij verder om via de Noordweg en de Gapingseweg naar Gapinge te trekken, waar zich nog enkele bezetters hadden verschanst. Nadat de eerste Buffalo de kruising Noordweg/ Gapingseweg reeds was gepasseerd, volgde er op het moment dat de tweede Buffalo de bocht naderde een hevige ontploffing, veroorzaakt door een mijn die door een groep terugtrekkende Duitse militairen was neergelegd. In de verwoeste Buffalo verloren negentien commando’s het leven en negen anderen raakten ernstig gewond.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van het comité Herdenking Bevrijding Serooskerke met giften van de Serooskerkse bevolking en het Zeeuwse bedrijfsleven. De plaatsing van de Indië-plaquette was een initiatief van de Vereniging Oud Militairen Indiëgangers.

Onthulling
Het monument is onthuld op 3 november 1984 door de toenmalige commandant-kolonel J.G. Hanson en de heer D. Potter, broer van een van de oorlogsslachtoffers.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst op het pleintje bij de voormalige N.H. Kerk, gelegen op de hoek Noordweg/ Vrouwenpolderseweg te Serooskerke (gemeente Veere).

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents