Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette voor de familie van Gelderen in Voorst (gemeente Voorst) bestaat uit een plaquette van zwart natuursteen met tekst en de portretten van Marie van Gelder-Mozes, Isaak van Gelder en zijn broer Israël van Gelder.

De geschiedenis

Het monument is opgericht ter nagedachtenis Marie van Gelder-Mozes, Isaak van Gelder en zijn broer Israël van Gelder. Zij zijn allen gedeporteerd naar Auschwitz en daar vermoord. Hun zoon Jacques van Gelder heeft de oorlog in onderduik overleefd.

Israël en Jacques van Gelder werden eerst tewerkgesteld in Kamp de Wittebrink te Hummerlo. Toen zij van hieruit naar kamp Westerbork werden, besloten ze te ontsnappen. Israël werd door de politie opgepakt en naar Auschwitz vervoerd waar hij gelijkt werd vermoord. Jacques keerde terug naar zijn ouders in Voorst om vervolgens samen onder te duiken in Hall. Na een maand werd het onderduikadres verraden en werd het huis omsingeld door de Brummense politie. Een voor een werden de onderduikers uit het pand gehaald. Jacques wist zich in het hooi op de hooizolder te verstoppen en werd niet ontdekt. Zijn ouders werden naar Auschtwitz gedeporteerd en daar vermoord. Jacques verbleef tijden de oorlog op verschillende onderduikadressen en wist de oorlog te overleven. Later vernam hij dat zijn familieleden allemaal waren gedeporteerd en vermoord.

Oprichting
Het monument is opgericht op initiatief van Jacques van Gelder en Edi van Gelder, de zoons van overlevende Jacques van Gelder. Zij hebben het monument gerealiseerd in samenwerking met Gerrit Smit, buurman van de familie van Gelder in Voorst ten tijde van de oorlog, en zijn dochter Karin Smit.

Onthulling
Het monument is op 20 april 2022 onthuld.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De plaquette bevindt zich aan de gevel van het Speelparadijs Pannenkoekenhuis aan de Wilhelminaweg in Voorst (gemeente Voorst). Dit pand was in het verleden eigendom van de familie van Gelder, die hier een hotel en café-restaurant ‘het wapen van Gelderland’runden. Tijdens de oorlog werden zij onteigend.

Bron
Karin Smit

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents