Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het Monument voor de Zeemanspot en het Nationaal Steunfonds in Overveen (gemeente Bloemendaal) bestaat uit twee dijkjes van granieten tegels waarop het verhaal van het Nationaal Steun Fonds wordt verteld. Op zes zwarte tegels zijn met laser beelden en teksten gegraveerd. Ook de collega’s van de broers die met hen het fonds leidden en de koeriersters die het geld rondbrachten, hebben een plek. Tevens worden de namen van 84 omgekomen medewerkers van het NSF vermeld. 

Symboliek
De dijkjes staan voor de bescherming tegen geweld en overheersing die de Zeemanspot en het NSF boden. 

De geschiedenis

Het monument is opgericht ter eerbetoon en ter nagedachtenis aan de medewerkers aan het Nationaal Steunfonds, “Bank van het Verzet”

Oprichting
Het monument is tot stand gekomen op initiatief van Marlies ter Borg. Het monument is gesponsord door
De Nederlandse Vereniging van Banken, de gemeente Bloemendaal en de ‘Kleinkinderen van de Zeemanspot en het Nationaal Steun Fonds (NSF)’.

Onthulling
Het monument is op 5 mei 2020 onthuld door Ellen Wurpel-van Hall, Christina Dorjee (kleindochter van Jaap Buijs) en Barry Atsma, die Walraven van Hal speelde in de Nederlandse speelfilm ‘Bankier van het verzet’. Hij was als eregast bij de onthulling aanwezig. Burgemeester Elbert Roest hield een toespraak tijdens de plechtigheid. Ook overhandigde hij een silhouet van Gijs, Wally en een door hen gedragen kind symbolisch overhandigd aan een leerling van basisschool SAB. Bij de onthulling werden ook bloemen gelegd voor Dré Gelderblom en Iman Jacob van den Bosch door diens naar hem vernoemde kleinzoon en Sytze van der Laan, de filmproducent. Tevens legden Frans van der Ven (beeldhouwer) en Eva van het Zonnehof (het ouderlijk huis van de bankiers van het verzet) bloemen voor het Kunstenaarsverzet en werden er voor Kapitein Filippo (initiatiefnemer tot oprichting van de Zeemanspot) en de Zeemanspot bloemen gelegd.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich in de voortuin van het Kennemer Lyceum, Adriaan Stoopplein 7 te Overveen (gemeente Bloemendaal).

Bronnen

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents