Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
De crashplaats van de Lancaster MK-ll te Nunspeet (gemeente Nunspeet) bestaat uit een houten paaltje met daarop een plaquette met informatie.

Tekst
De tekst op het plaquette luidt:

OORLOGSHERINNERING

OOSTEINDERWEG, NUNSPEET

IN DE NACHT VAN 12 OP 13 JUNI 1944 OP DE TERUGWEG VAN GELSENKIRCHEN NAAR WATERBEACH (ENGELAND), WORDT DE LANCASTER BOMMENWERPER ‘MAGGIE’ GERAAKT DOOR AFWEERGECHUT EN BESCHOTEN DOOR NACHTJAGERS EN STORT HIER ROND 02:00 UUR NEER.

BEMANNING

P/O DEREK A. DUNCLIFFE 21 J RAF ONTSNAPT
F/SGT GORDON F. LEWIS 23 J RAF OVERLEDEN
SGT GEORGE K .BROWN – RAF OVERLEDEN
SGT PETER G. COOPER – RAF KRIJGSGEVANGENEN
F/SGT HARRY J. BOURNE – RAF KRIJGSGEVANGENEN
SGT WILLIAM E. STEGER 20 J RAF OVERLEDEN
SGT KEITH R. BAKER 24 J RAF OVERLEDEN

DRIE BEMANNINGSLEDEN OVERLEVEN DE CRASH.
PILOOT DUNCLIFFE DUIKT ONDER.
SGT. COOPER EN SGT. BOURNE WORDEN KRIJGSGEVANGEN GENOMEN.
VIER BEMANNINGSLEDEN KOMEN OM HET LEVEN EN ZIJN BEGRAVEN OP DE ALGEMENE BEGRAAFPLAATS NUNSPEET-OOST.

De geschiedenis

Dit paaltje herinnert aan de crash van de Lancaster MK-ll “Maggie” te Oosteinderweg, Nunspeet.

In de nacht van 12 op 13 juni 1944, werd het Oosteinde in Nunspeet midden in de nacht opgeschrikt door een neerstortend vliegtuig. Het was een Lancaster bommenwerper die met totaal 294 vliegtuigen de olie-installaties in Gelsenkirchen had vernield en wel zodanig dat de productie van vliegtuigbrandstof voor de Duitsers voor langere tijd uitviel. Maar ook zeventien Engelse bommenwerpers gingen verloren. Een daarvan was de Lancaster MK-II DS818 met op het motorschild de naam Maggie. Het toestel, dat bij 514 Squadron behoorde, was door de Duitse luchtdoelartillerie beschoten en vloog wat langzamer. Daarmee een gemakkelijke prooi voor een Duitse nachtjager. Een explosie zette het toestel in lichterlaaie. Het verloor hoogte, vloog nog even door in de richting Harderwijk, maar zwenkte en stortte om ongeveer twee uur neer aan de Oosteinderweg. Bij de boerderij aan de Oosteinderweg 70 brak de staart af en kwam neer in een haverveld in de omgeving waar later de Heemskerklaan werd aangelegd.

Staartschutter Sgt. Keith Russell Baker (24 jaar) kwam daar ook terecht. Kinderen vonden hem toen ze ’s morgens naar school gingen. De rest van het vliegtuig kwam terecht op een roggeakker bij de tegenwoordige pluimveeslachterij. De wrakstukken lagen overal verspreid. Drie mannen zaten nog in het brandende vliegtuig. De een was Sgt. William Edward Steger, 20 jaar, rompschutter. De andere twee lichamen waren zodanig verbrand dat het moeilijk uit te zoeken was wie het precies waren. Eerst na de oorlog kwam daarover helderheid. Het waren: Sgt. George Kennedy Brown (radiotelegrafist), F/Sgt, Gordon Florence Lewis, 23 jaar, navigator. Het specifieke horloge als navigator bracht uitkomst.

Boordwerktuigkundige sergeant Peter Geoffrey Cooper landde met zijn parachute in een beukenboom in het laantje, waar nu het hertenpark is. Hij had een gebroken been en werd door de Duitsers naar het ziekenhuis gebracht.

Bommenrichter flight sergeant Harry James Bourne landde boven Wessinge bij Doornspijk. Totaal overstuur werd hij opgevangen door omwonenden, maar hij wilde terug naar zijn kameraden in het vliegtuig. Daar werd hij door de Duitsers gevangen genomen. De twee gevangenen kwamen terecht in het krijgsgevangenenkamp Stalag VII Luft bij Bankau in Silezië (tegenwoordig Polen) en konden na de oorlog ook weer terug naar Engeland.

In het politierapport staat genoteerd: “Het vermoeden bestaat, dat een der vliegers is ontkomen, door zich door zijn vlucht aan arrestatie te onttrekken.” Dat vermoeden was juist, want de piloot van Maggie, P/O Derek Anthony Duncliff, was met zijn parachute in het bos terechtgekomen. Toen Wim Mazier ’s morgens naar school ging kwam hij een man op kousenvoeten tegen. Hij dacht even dat een Duitser was, maar ziet dan aan het uniform, dat het een Engelsman moest zijn. Wim bracht hem naar een ondergrondse hut, haalde thuis boterhammen en koffie en ging weer naar de hut. De onderduikers die daar zaten waren verbaasd. Ze hadden nog nooit een Engelse piloot gezien. Duncliff kreeg later een veilige plaats in het Pas Op-kamp en op andere plekken in Nunspeet. Een Nunspeets meisje had een pasfoto van Duncliff.

Bij de bevrijding was hij in Apeldoorn en kon daarna weer terug naar Engeland. De vier omgekomen inzittenden werden op 15 juni op de begraafplaats in Nunspeet begraven.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
De crashplaats van de Lancaster MK-ll ligt aan de Oosteinderweg, Nunspeet (gemeente Nunpeet).

Bron
Streekarchivariaat gemeente Nunspeet.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents