Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bombardement Amsterdamse buurt bestaat uit een natuurstenen plaquette met tekst die schuin in een staander is aangebracht.

Wijziging
Het monument bevond zich oorspronkelijke op de hoek van de Teding van Berkhoutstraat en de Jan Frederik Helmersstraat. Door nieuwbouw in de omgeving werd besloten het monument in 2015 te verplaatsen.

De geschiedenis

Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de 85 slachtofffers van een geallieerd bombardement op de Haarlemse woonwijk de Amsterdamse buurt op 16 april 1943. De gealieerde bommenwerpers hadden als doel het NS-werkterrein te Haarlem maar misten hun doel.

Oprichting
Het monument is in 2013 opgericht op initiatief van de wijkraad Amsterdamse buurt.

Onthulling
Het monument is onthuld in 2013.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich aan de Tweede Vooruitgangsstraat te Haarlem (gemeente Haarlem).

Bron
NH Nieuws. ‘Bombardement Amsterdamse Buurt ’43 op andere plek herdacht. 16 april 2015.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

.Mirjam Vrees-Mulder | 06 sep 2022

Mijn moeder, Antoinette (Netty) Offers woonde tijdens de oorlog in de Vosmaerstraat 76 in Haarlem, Amsterdamse Buurt. Zij werkte als lokettiste bij de NS, locatie station Haarlem. Haar pleegvader werkte bij Werkspoor Haarlem. Zij heef in haar WWII dagboeken een verslag geschreven van het bombardement op 16 april 1943. Tevens stuur ik een aanvraagformulier voor nieuwe vitrage, tijdens het bombardement waren alle ramen van haar ouderlijk huis gesneuveld en de vitrage was daardoor kapot gegaan.

.Mirjam Vrees-Mulder | 06 sep 2022

Twee foto’s uit de nalatenschap van mijn vader, Herman Johannes Mulder, tijdens de oorlog wonende in de Graaf Willemstraat 45 te Haarlem. Ik heb het vermoeden dat ze van het bombardement op de Amsterdamse Buurt zijn. De foto’s zijn niet gedateerd. Op een foto staat in zijn handschrift “achterzijde manufacturenzaak”


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents